Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Caspar Camille Rubin / Unsplash

Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє відкрити код застосунку Дія.

Відкритий початковий код Дії зможуть використовувати розробники з інших країн і на його основі робити свої застосунки.

«З відкритим кодом і документацією ми зможемо швидко експортувати Дію в інші країни. Open-source продукти — це про прозорість, — пояснює голова Мінцифри Михайло Федоров. — Будь-який розробник з будь-якої точки світу зможе вивчити документацію й почати розробляти свої додаткові сервіси або мікросервіси, які підходитимуть до застосунку».

Відкритий код не означає, що реєстри даних громадян та особливості шифрування Дії будуть доступні будь-кому.

Раніше фахівці з кібербезпеки якраз закидали Мінцифрі те, що код Дії був закритий, — відповідно, недоступний для перевірки та розуміння, як уряд користується даними.

Відкритий код програм вважається безпечнішим, бо, зокрема, дозволяє залучити необмежену кількість зовнішніх фахівців, які можуть вказати на вразливості. Відкритий код дозволяє оцінити логіку роботи застосунку та запропонувати зміни.

Федоров наводить як приклад естонський застосунок X-Road, на основі якого Мінцифра побудувала систему Трембіта, що відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button