Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів

20 лютого польські фермери перекрили рух залізницею поблизу пункту пропуску Медика–Шегині та розсипали зерно з вантажного вагону на колії, повідомляють Суспільне та Радіо Свобода.

Кадр із відео Радіо Свобода

Протестувальники блокували залізничну колію близько 15 хвилин, на місце події приїхала поліція. Потім фермери знову повернулися на трасу, де перекривають рух вантажного транспорту.

Кадр із відео Радіо Свобода

«Це реакція на наплив збіжжя з України. Люди в розпачі й не можуть стриматись, — намагаєтсья пояснити такі дії співорганізатор протесту Роман Кондрув. — Не маємо впливу на людей, вони не можуть витримати і висипають. Ми є банкрутами, бо все звозять з України неконтрольовано».

Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів

Раніше польскі фермери вже розсипали зерно з українських вантажівок перед пунктом пропуску Ягодин–Дорогуськ, що викликало різке обурення в українському суспільстві, адже врожай збирають в умовах війни, коли значні площі полів заміновано. В уряді Польщі тоді переспросили за цей «акт відчаю».

Польські фермери заявили, що 20 лютого повністю заблокують кордон з Україною включно з залізницею. Повну блокаду планують продовжувати до 10 березня.

Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів

Якщо раніше обмеження руху стосувалося передусім великого вантажного транспорту, в лютому протестувальники почали блокувати проїзд пасажирських автобусів і навіть поїзда Київ–Хелм, яким їхали 260 пасажирів, переважно жінки та діти.

Польські фермери нарікають на посилення конкуренції через лібералізацію імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають його обмеження.

«Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, найімовірніше, в політиці», — заявив президент Володимир Зеленський.

Найкритичніша ситуація на пункті пропуску Ягодин–Дорогуськ”, де не пропускають гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо. В уряді України заявили, що це прямо впливає на обороноздатність.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button