Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Наслідки джипінгу в Карпатах. Фото: Суспільне Львів, архів, 2022 рік

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт про заборону джипінгу в заповідних зонах – його зареєстрували у Верховній Раді 19 лютого, повідомив представник уряду в ВР Тарас Мельничук.

Законопроєкт передбачає захист територій природно-заповідного фонду (ПЗФ) від негативного впливу механічних транспортних засобів. У випадку ухвалення документа, проїзд буде дозволено лише на дорогах загального користування, вулицях і дорогах населених пунктів та на дорогах приватних територій. Проїзд транспортних засобів на заповідних територіях буде дозволено лише:

  • землекористувачам та землевласників, на ділянках яких розташовані ці території та об’єкти
  • посадовим особам Держекоінспекції, виконавчим органам місцевих рад, що здійснюють контроль у сфері охорони навколишнього середовища, а також правоохоронним органам, аварійно-рятувальним службам, закладам охорони здоров’я та військовим формуванням
  • громадським інспекторам з охорони довкілля
  • працівникам підприємств, установ та організацій, що здійснюють обслуговування об’єктів інфраструктури, які розташовані у межах цих територій
  • місцевим жителям у межах господарських зон заповідних територій, які вони використовують для власних потреб
  • відвідувачам установ ПЗФ, що рухаються автомобільними туристичними маршрутами
  • відвідувачам установ ПЗФ, що рухаються дорогами для проїзду до рекреаційних ділянок, місць масового відпочинку населення та господарських зон заповідних територій
Наслідки джипінгу в Карпатах. Фото: Суспільне Львів, архів, 2022 рік

Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець розповів, що наразі в законодавстві є прогалини, які дозволяють поціновувачам джипінгу кататись заповідними територіями – безпосередня заборона діє лише у зонах суворого заповідання. При підготовці документа також вивчали міжнародний досвід: наприклад, в Ісландії джипінг у заповідних зонах заборонений – порушників чекає штраф розміром до 4500 доларів, а в США потрібно стати в чергу, щоб отримати дозвіл на поїздку визначеними шляхами.

Проблема джипінгу є актуальною для України: наприклад, восени 2022 року у селищі Стара Гута Івано-Франківської області мотоциклісти провели масові змагання з мотокросу. В річці, що протікає селищем, заборонений навіть вилов риби, розповів депутат місцевої ради Богдан Досюк, а територія, на якій відбувались змагання, є заповідною. Згодом голова Закарпатської ОДА розповів, що дозволу на проведення таких заходів не надавали, а за фактом порушень відкрили кримінальне провадження.

Наразі так звані джипінг-тури досі популярні в українських горах, розповіла Суспільному кандидатка біологічних наук Оксана Марискевич. Вона додає, що у питаннях джипінгу є дві великі проблеми: прогалини у законодавстві та шкода довкіллю. Наприклад, квадроцикли не мають номерних знаків і відстежити їх власників практично неможливо, а організатори так званих джипінг-турів не сплачують податки. Унаслідок джипінгу відбувається порушення рослинного та ґрунтового покривів, акустичне забруднення, знищення рідкісних видів рослин, а також забруднення повітря.

Нагадаємо, навколо будівництва в екопарку «Осокорки» почали вирубувати дерева.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button