Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/skeiron.llc

Львівське бюро Skeiron зробило архітектурну модель Бродівської синагоги на Львівщині. Пам’ятка XVIII століття лежить у руїнах і продовжує стрімко руйнуватися.

Бродівську синагогу оцифровували. Після лазерного сканування і обробки даних отримали тривимірну хмару точок. З цієї хмари можна вивести ортогональні види, розрізи, плани, фасади, а також завантажити її в архітектурні програми, як Autodesk Revit чи Graphisoft AcrhiCAD.

Компанія BIMprove змоделювала синагогу в Revit, отримавши детальну BIM-модель споруди.

BIM-модель — інструмент для проєктуваня, який дозволяє швидко вивести необхідне креслення, точно прорахувати кількість матеріалів та об’єми робіт.

Співзасновники Skeiron — геодезист Юрій Преподобний та Андрій Гривняк. За сім років існування команда оцифрувала понад 100 історичних будівель у чотирьох країнах.

Читайте також: Руїни синагоги XVIII століття на Львівщині пропонують перетворити на ТРЦ. Місяць тому обвалилося склепіння

«Може статися, що снаряд чи шахід влучить в якусь пам’ятку, а інформації про неї бракуватиме, то ми її не відбудуємо. Нажаль, таке трапляється і в мирні часи — пам’ятки зникають через байдужість, недбальство, бідність, — пояснюють свою місію Skeiron. — Маємо гіркий досвід: раптом з’являються ресурси на відбудову, але немає достатньої кількості фото, точних замірів, фіксації внутрішнього й зовнішнього вигляду — і відтворення неможливе».

Наприкінці квітня 2022 року запустили проєкт #SaveUkrainianHeritage, фінансований Євросоюзом. У межах саме цього проєкту оцифровано 60 пам’яток, зокрема Софію Київську, Олицький замок, Чернівецький національний університет, костел святого Миколая в Києві, церкву Святої Трійці в Старокостянтинові тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button