Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Наслідки обстрілів. Фото: 061.ua

17 лютого внаслідок російських обстрілів Гуляйполя зруйновано одну з найвизначніших споруд міста й один з найкращих зразків промислової архітектури Запорізького регіону загалом — 130-річний паровий млин, повідомляє ГО «Гуляйпільські старожитності».

Фото: facebook.com/guliaypolehistory

Млин «Надія» збудував 1894 року купець ІІ-ої гільдії Самсон Йосипович Саксаганський. Купець вклав в будівництво величезні кошті й навіть заліз у борги. Величезний паровий двигун закупили в Англії, пише 061.ua з посиланням на краєзнавця Сергія Звілінського.

Єдине відоме фото млина, де він зафіксований у своєму первісному вигляді. Перша половина 1930-х років

У 1907 році Самсон Саксаганський продав млин меноніту Давіду Шредеру. Фактично млин став і першою електростанцією Гуляйполя, адже у 1912 році при ньому відкрилась центральна електростанція міста.

Млина до повномаштабного вторгнення. Фото з особистого архіву Оксани Аті

Під час пожежі 1935 року висока частина млина згоріла. Згодом її спробували відновити, але деякі оригінальні частини та елементи оздоблення було втрачено. Будівля функціонувала до 2022 року.

Млин до повномаштабного вторгнення. Фото з особистого архіву Оксани Аті

17-18 лютого росіяни здійснили безпрецедентну кількість ударів по Запорізькій області — понад тисячу. Палили з реактивних систем залпового вогню, здійснювали атаки безпілотниками та скидали авіабомби.

Наслідки обстрілів. Фото: 061.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button