Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jonas Leupe/Unsplash

Телефонні розмови нині можуть легко бути перехоплені, записані та проаналізовані, тому в OSINT-агенції Molfar вирішили розповісти, як захистити себе від незаконного втручання.

Кого можуть прослуховувати?

Прослуховування мобільного телефону може викрити всі аспекти життя людини: повсякденні звички, уподобання у їжі, місця відпочинку та соціальні зв’язки. Також за допомогою прослуховування можна дізнатись професійну інформацію, деталі ділових зустрічей та конфіденційні робочі дані. Якщо вам здається, що ваші особисті секрети нікому не цікаві – ви помиляєтесь, кажуть у Molfar. Ось кілька прикладів:

  • політики — ризикують бути прослуханими опонентами або урядами для збору компромату і політичного тиску
  • журналісти та ЗМІ — якщо працюють над чутливими темами
  • науковці — чутливі політичні, соціальні або навіть фундаментальні дослідження можуть привернути увагу іноземних урядів
  • звичайні громадяни — в окремих випадках, можуть стати жертвами прослуховування через особисті конфлікти чи сімейні справи, але це зазвичай трапляється рідко

Як розпізнати прослуховування?

Існує безліч потужного хакерського програмного забезпечення, який дозволяє відстежувати дзвінки людини. Є низка «симптомів», за якими можна визначити, що ваш телефон прослуховують – зазвичай їх виділяють шість:

  • Незвичні звуки під час дзвінків: сторонні шуми, клацання, ехо під час розмови.
  • Підвищене споживання батареї: телефон швидко розряджається. На пристрої може бути шпигунське ПЗ. Такі програми часто працюють у фоновому режимі й витрачають заряд.
  • Нестабільна робота пристрою: якщо ваш телефон часто зависає, перезавантажується або повільно реагує.
  • Надмірний трафік: якщо швидко витрачається інтернет. Шпигунське ПЗ передає дані – наприклад, аудіозаписи, фотографії або іншу інформацію.
  • Дивні повідомлення: текстові повідомлення з незрозумілими символами — це може бути частиною процесу встановлення або управління шпигунським ПЗ.
  • Фізичні ознаки на пристрої: якщо хтось сторонній отримав доступ до вашого телефона і ви бачите що після цього на ньому зʼявилися подряпини чи сліди відкриття кришки – можливо хтось відкрив телефон без вашого відома. 

Важливо розуміти, що навіть якщо ви спостерігаєте декілька з цих ознак — це не гарантія 100%, що вас прослуховують. Іноді таке може статися через проблеми мережі оператора або проблеми телефона.

Методи прослуховування

Серед найпоширеніших методів прослуховування телефонних розмов можна виділити три:

  • Перший метод вимагає використання коштовного  та спеціалізованого обладнання, вартість якого може сягати сотень тисяч євро.
  • Другий метод передбачає втручання у протоколи аутентифікації мобільного зв’язку – він вимагає менш складного обладнання, проте його вартість досі складає від десятків до сотень тисяч доларів.
  • Третій метод є найпоширенішим – це використання шкідливого програмного забезпечення. Це може бути файл, переданий користувачу, або навіть шкідливе ПЗ, яке маскується під звичайний додаток.

Як захиститися від прослуховування?

На початку року в мережі зʼявилося відео з працівниками журналістського проєкту Bihus.Info, які, ймовірно, вживають наркотики під час новорічного корпоративу. Це викликало обурення у суспільства, адже, виходить, що будь-хто може стежити, наприклад, і за журналістами-розслідувачами, шантажувати та залякувати їх.

В Україні, за даними КМІС, найпопулярнішим месенджером є Viber. Ним користується приблизно 73,6% опитаних. На другому місці — Facebook, якому надають перевагу 42,7% користувачів, на третьому знаходиться Telegram з популярністю у 31,6% та WhatsApp, яким користуються 25,3% опитаних. Месенджером Signal, який часто називають серед безпечних, використовує лише 3,8%. 

Щоб обрати справді безпечний месенджер, потрібно звернути на такі критерії:

  • Кінцеве шифрування (End-to-End Encryption): Безпечний месенджер повинен використовувати кінцеве шифрування для всіх повідомлень. Це означає, що доступ до повідомлень під час приватного спілкування онлайн мають тільки відправник та одержувач.
  • Видалення даних — можливість видалити усі свої дані та повідомлення. 
  • Не зберігає інформацію про користувача на серверах.

У Molfar розповідають, що таким вимогам відповідає додаток Signal. Частково вимогам відповідають WhatsApp і Telegram, а всі інші не виконують жодного з трьох пунктів. Таким чином, у решті додатків ваші розмови, повідомлення та дзвінки можуть бути прослухані або прочитані, кажуть в агенції. Для захисту від прослуховування також радять встановити антивірус – найкраще, якщо він платний, проте зараз більшість компаній пропонують і безплатні версії. Вони мають менше функціоналу, але все одно допоможуть захистити телефон. 

Наостанок у Molfar радять використовувати антивіруси, встановити двофакторну аутентифікацію там, де це можливо, перевіряти налаштування приватності на телефоні, а також ознайомлюватись з політикою конфіденційності додатків, які використовуєте. В епоху смартфонів, прослуховування телефонів може стати проблемою для будь-кого, підсумовують в агенції.

Нагадаємо, для школярів запускають освітній застосунок «Мрія».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button