Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Хотілося б поговорити не про купівлю квартири або приватного житлового будинку. Хоча, для тих хто купує таку нерухомість, дана стаття також може бути корисною. Адже будь-яка інвестиція має бути зваженою і ретельно проаналізованою. 

Тож давайте поговоримо про інвестування в масштабні будівельні проєкти. 

Вибір правильного об’єкту для інвестицій завжди потребує ретельного аналізу! Думаю, це нікого не здивує, та попри це не всі розуміють про що саме йде мова. Юридичні питання: вивчення документів, перевірка нерухомості, визначення обтяжень. Ці позиції для всіх більш-менш зрозумілі.

А от, аналіз об’ємно-планувальних рішень, містобудівної ситуації, транспортно-пішохідних шляхів, інженерного забезпечення, санітарних зон та інших обмежень і ще безліч того з чим ви, можливо, ніколи не стикались. Але повірте, це вкрай як важливо. Саме ці показники формують вартість та ліквідність об’єкту інвестиції. 

Всі вищенаведені показники будуть в подальшому впливати на вартість, інвестиції та їх окупність. Чим більше деталей перед купівлею ви знаєте – тим сильніша ваша позиція на перемовинах, тим переконливіші аргументи і вигідніша угода може бути укладена.

Так, нерухомість в центрі міста це дуже круто, величезна вартість, шалені можливості, але давайте розберемось чи насправді обкладинка відповідає змісту?

Звісно, кожен з вас може самостійно вивчити питання і провести аналіз, але ймовірно це буде поверхнево. Оскільки навіть коли наша компанія долучається до таких проєктів, то зазвичай в дослідженні беруть участь щонайменше 3-5 сертифікованих фахівців. І кожен, обов’язково, спеціаліст саме в своєму напрямі: архітектор, конструктор, фахівець за розділом генерального плану та містобудівної документації (ретельно проаналізує саме містобудівну ситуацію, можливість організації території на придбаному об’єкті/ділянці), головний інженер (проаналізує інженерне забезпечення об’єкту та прилеглої території).

Завдяки послузі комплесного аналізу об’єкту,
яку надає компанія КАРМ «АРХЕ ВІСТА», потенційний інвестор отримує:

1. Дослідження можливості будівництва саме того об’єкту, який заплановано.

На жаль, часто трапляються ситуації, коли те, що замовник бачить в фіналі реалізації свого проєкту, не може бути реалізованим на тій ділянці чи в тій будівлі, яка була придбана або розглядається для купівлі.

Відповідно, вже в процесі реалізації починаються складнощі, перерахунок техніко-економічних показників, зміна технології і це все впливає в подальшому на остаточний результат – замовник отримує не таку велику кількість квадратних метрів або не ті потужності виробництва, які були закладені при формуванні бюджету. Відповідно, інвестиції та окупність потрібно перераховувати.

2. Дослідження обмеженості ділянки

Всі українські міста мають достатньо велику кількість обмежень і це пов’язано не лише з охороною пам’яток чи історичної території, з чим ми постійно стикаємось в Києві чи Львові. Це можуть бути захисні зони водоймищ, інженерних мереж або інші обмеження.

Потрапивши зі своїм об’єктом в межі цих зон, ви отримаєте серйозні обмеження в функціональному призначенні (не все можна будувати) або в геометричних параметрах будівлі (висотність, площа забудови, інше).

Все вище перераховане пов’язане безпосередньо з реалізацією проєкту.

Саме тому, питанню вивчення та дослідження ділянки або об’єкту інвестицій, необхідно приділити особливу увагу.

Проаналізувавши ділянку або об’єкт, може бути визначено, що:

  • ділянка взагалі не призначений для розміщення запланованої будівлі 
  • об’єкт має ускладнений доступ як в процесі будівництва так і під час експлуатації
  • накладені певні обмеження містобудівного характеру та багато іншого.

Отримавши всю інформацію, ви зрозумієте всі «підводні камені» майбутнього проєкту. Тепер, ви вже можете визначити реальну вартість об’єкту нерухомості, і можливо, вона зовсім не ринкова. А з власного досвіду можу сказати, що в Києві, особливо в центральних районах міста, вартість нерухомості дуже часто зовсім не відповідає дійсності і сильно переоцінена.

Зі свого досвіду, можу навести приклад з не менше 10-ти ділянок в центрі столиці, з якими саме в нашу компанію свого часу звертались замовники для розробки проєкту будівництва, які були придбані без  попереднього аналізу і які й досі стоять неосвоєні через не можливість реалізації запланованого об’єкту.

Тому, лише ретельний аналіз нерухомості та попередні детальні дослідження, які проводить наша компанія КАРМ «АРХЕ ВІСТА», допоможе вам об’єктивно оцінити об’єкт інвестицій, що безпосередньо сформує вашу сильну позицію в будь-якому проєкті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button