Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Fight For Right

Громадська організація Fight For Right зробила два укриття в Києві доступними для людей з інвалідністю — на вулицях Борщагівській та Вацлава Гавела, повідомляє Громадське.

Перш ніж розпочати ремонт, команда понад пів року обстежувала десятки укриттів по всій Україні та консультувалася з експертами. 

В укритті на Борщагівській 173\187 прибрали сходи, облаштували достатньо широкі проходи, встановили поручні, тактильні смуги на підлозі, інформаційні таблички шрифтом Брайля на стінах. Також у приміщенні є світловідбивні смуги та зручні лави. Санвузол також доступний для людей на колісному кріслі.

Фото: Fight For Right

«Це пілотний проєкт, щоб показати місцевій раді, що облаштування доступності не потребує якихось нереальних сум. Сподіваємося, що наш приклад наслідуватимуть», — зауважила Карина Грицюк, проєктна менеджерка Fight For Right. 

У листопаді минулого року набули чинності нові державні будівельні норми, які містять вимоги щодо доступності захисних споруд.

Однак навіть під час зведення нових укриттів забудовники не часто дотримуються цих норм.

Типові входи до укриттів в Україні. Фото: Fight For Right

«Практика, на жаль, така, що більшість ремонтів поганої якості відбувається без створення проєкту. За кошторисом є бюджет та фінансовий план, в якому описано, що купується, що встановлюється, які роботи виконуються. При цьому конкретних прив’язок щодо того, що саме і де необхідно зробити, часто немає», — пояснює Володимир Висоцький, експерт з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик.

За даними заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимура Ткаченка, в Україні із 60 тисяч укриттів 4695 є доступними.

У Києві на 2024 рік не заклали коштів для облаштування доступних укриттів. «Завжди люди з інвалідністю вважалися тою категорією громадян, яка не дасть електорального результату, на жаль. Але кількість людей з інвалідністю через війну збільшується. Ситуації, коли добрі люди заносять когось на кріслі колісному у приміщення, не повинно бути», — наголошує Ксенія Семенова, депутатка Київської міськради. 

Fight For Right і Володимир Висоцький напрацювали методологію оцінки архітектурної доступності споруд цивільного захисту населення, з якою можна ознайомитися за посиланням

Громадська організація Fight For Right — правозахисна організація людей з інвалідністю, заснована у 2017 році самими людьми з інвалідністю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button