X

У Франції повертають шкільну форму через пів століття після її скасування. Це добре чи погано?

Фото: facebook.com/ville.debeziers

Учнівська форма в державних школах Франції не є обов’язковою вже понад 55 років, але уряд вирішив її повернути, почавши з міста Безьє, повідомляє The Guardian.

Це пілотний проєкт, який, в разі успіху, масштабують й на інші навчальні заклади Франції. Сподіваються, що однаковий одяг послабить відчуття соціальної нерівності та покращить поведінку школярів.

Шкільну форму почали носити 700 учнів чотирьох шкіл Безьє. Його обрали з-поміж 92 міст, які висловили бажання взяти участь в експерименті.

Фото: facebook.com/ville.debeziers

Безьє — найстаріше після Марселя місто Франції, розташоване на південному узбережжі, трохи на захід від Монпельє. Серед його особливостей — те, що абсолютну більшість у муніципалітеті становлять ультраправі, підтримувані лепенівським «Національним об’єднанням». Мер Робер Менар відомий гомофобними, антимігрантськими та ісламофобськими заявами й навіть висловлювався на підтримку сирійського диктатора Башара Асада, бо той, мовляв, бореться з ісламістами. Ще одна проблема — високий рівень безробіття.

Учням роздали однакові набори одягу: синій жакет із логотипом школи, дві білі теніски, сірий светр, штани, а також додатково ще по одній парі штанів для хлопчиків і спідниці для дівчаток.

Один такий набір обійшовся у 200 євро. Витрати поділили між державним і міським бюджетами.

Фото: facebook.com/ville.debeziers

Мер Менар вважає, що це зменшить ризики цькування серед школярів. «Залежно від того, чи ти багатий, чи бідний, ти вдягаєшся по-різному. Тепер це буде менш помітно», — заявив політик, який колись притримувався лівих поглядів, але згодом перементувся до табору праворадикалів.

Однак союзи вчителів переконані, що запровадження уніформи є надто поверхневою відповіддю на фундаментальні проблеми освіти. Також чимало батьків вважають, що гроші краще було б спрямувати на корисніші речі.

У деяких містах, які подавали заявки на участь, батьки висловилися категорично проти. «Державні школи не мають мавпувати найгірші прояви приватних закладів», — йдеться в одному з відкритих листів. Критики вважають, що шкільна форма не скасує нерівностей: бідна дитина у формі залишиться такою ж бідною дитиною. Крім того, лишається безліч способів продемонструвати свій статус: мобільний телефон, шкільна сумка, взуття тощо.

Фото: facebook.com/ville.debeziers

Шкільну форму у Франції запровадили у 1802 році за часів Наполеона Бонапарта, який прагнув поширити військову дисципліну на освіту. Тому форма учнів нагадувала солдатський стрій.

Обов’язкову шкільну форму скасували після масштабних протестів, відомих як Травень 1968-го. Цей рух, інспірований передусім лівим студентством, було відпочатку спрямовано на реформи в освіті, але зрештою він привів до ґрунтовних змін у культурному й політичному житті Франції.

Після цього питання про повернення до шкільної форми підіймали ультраправі політики, такі як Марін Ле Пен.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Відкрити повну версію сайту