Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23533 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Верховний Суд визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові – дозвіл на будівництво, виданий Львівською міськрадою скасовано.

Суд дійшов висновку, що площа Міцкевича знаходиться в межах історичного ареалу Львова та на території памʼятки «Львів – Ансамбль історичного центру», яка внесена до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Розміщення готелю не відповідає категорії земель історико-культурного призначення – цільове призначення такої ділянки може бути змінене лише за погодження із Кабінетом Міністрів.

Під час розгляду заяви про надання містобудівних умов та обмежень (МУО) на ділянку, що належать до земель історико-культурного призначення, виконком Львівської міськради повинен був перевірити, чи відповідає намір забудови такому цільовому призначенню. У справі було встановлено, що виконком не врахував правового статусу обʼєкта та категорію земельної ділянки, ухваливши спірне рішення про передачу землі під будівництво готелю.

Колегія суддів дійшла висновку, що МУО та рішення про їх затвердження є незаконними та порушують громадський інтерес до культурної спадщини. Суд скасував видані Львівською міськрадою дозволи на будівництво.

Історія будівництва

Так раніше виглядав будинок на площі Міцкевича, 9.

На площі Міцкевича, 9 раніше був розташований будинок 1839 року, який у 1997 році демонтували через аварійність. Територія зруйнованого будинку довгий час стояла пусткою та була огороджена будівельним парканом, а поруч стояли сміттєві баки. У 2020 році Львівська міськрада видала дозвіл на будівництво колишньої 25-метрового готелю на місці колишньої історичної будівлі.

Як змінювався вигляд площі Міцкевича протягом останніх десятиліть. Вгорі – площа Міцкевича, 9. Внизу – будівля банку на площі Міцкевича, 10.

Будівництво готелю викликало багато обговорень, адже зводити його планували в межах історичної зони ЮНЕСКО – львівʼян непокоїло можливе виключення міста зі списку світової спадщини, а також майбутній вигляд будівлі. До того ж готель збудували поруч зі скандальною будівлею банку, який місцеві мешканці називають «унітазом» або «слоном» – його також звели на місці колишньої історичної будівлі.

Перша візуалізація майбутнього готелю. Візуалізація: ЛМР

Початкова візуалізація готелю відрізнялась від проєкту, який натомість втілили, що викликало обурення у частини містян.

В той час головний архітектор Львова Антон Коломєйцев вважає готель одним з кращих закладів міста з дорогим фасадом з натурального каменю – вапняку.

Нагадаємо, у Франківську від памʼятки XIX століття, де у 90-х працювало легендарне кафе, хочуть залишити лише фасад.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button