Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Державна бібліотека України для юнацтва/Facebook

Мінкульт ухвалив рішення про реорганізацію Державної бібліотеки для юнацтва у Голосіївському районі – її приєднають до Національної бібліотеки України для дітей, що на Сирці.

Бібліотека знаходиться на Голосіївському проспекті, 122/1 – одразу навпроти ВДНГ. Місцеві мешканці незадоволені рішенням про реорганізацію, адже воно фактично передбачає закриття бібліотеки, яка є культурно-освітнім та волонтерським центром мікрорайону. У бібліотеці регулярно відбуваються майстер-класи, різноманітні зустрічі, студії з письменництва, виставки та заходи для пенсіонерів.

Фото: Державна бібліотека України для юнацтва/Facebook
Фото: Державна бібліотека України для юнацтва/Facebook

Активна мешканка району Альона Дєньга розповіла «Хмарочосу», що, враховуючи ситуацію із закриттям частини синьої гілки метро, добиратись до бібліотеки на Сирці буде складно. Вона додає, що бібліотека має «пристойний» фонд із сучасною літературою – зокрема там можна знайти книги Соломії Павличко, вартість яких на рісейлі іноді сягає кількох тисяч гривень.

Фото: Державна бібліотека України для юнацтва/Facebook

Небайдужа громада вже створила електронну петицію на сайті Кабміну із закликом скасувати наказ про реорганізацію. У зверненні йдеться, що під час реорганізації не враховують різницю вікових категорій – бібліотеку для юнацтва хочуть обʼєднати з бібліотекою для дітей. За законодавством, дітьми є особи до 16-18 років, а юнацтво включає значно більший діапазон – від 14 до 35 років.

Фото: Державна бібліотека України для юнацтва/Facebook

Бібліотека для юнацтва з початку повномасштабної війни надає соціально-психологічну підтримку місцевим мешканцям, чий емоційний стан наразі страждає через постійні обстріли. У всьому світі бібліотеки стають осередками гуртування місцевих спільнот, а наказ Мінкульту позбавляє громаду такої можливості, йдеться у зверненні. Замість «осучаснення та оптимізації мережі закладів культури», таке рішення зменшить доступ молоді до інформації, книжкового фонду та освітньо-культурних заходів.

У наказі Мінкульту йдеться про те, що заходи з реорганізації бібліотеки для юнацтва планують завершити до 11 червня 2024 року. Натомість працівники бібліотеки ще в грудні 2023 року розповідали, що заклад закриють першого січня цього року. Наразі бібліотека продовжує працювати, проте на її сторінці у фейсбук занепокоєні наказом Мінкульту та закликають підписувати петицію про його скасування.

Нагадаємо, на Хрещатику відкрилася книгарня «Сенс».

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button