Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Big Kyiv

Кияни скаржаться на надмірне розчищення дерев на подвірʼях, повідомляє «Великий Київ».

Наприклад, на вулиці Єреванській, що у Соломʼянському районі, на одному з подвірʼїв на деревах спиляли майже усі гілки. Мешканка району Марія Курбатова розповіла, що раніше перед її вікном росла верба, проте її спиляли під корінь – раніше тінь дерева захищала квартиру від спеки, а зараз влітку сонце світить прямо в помешкання. Схожа ситуація виникла на вулиці Шолуденка у Шевченківському районі, там унаслідок «санітарних обрізань» під корінь зрізали ціле дерево, що раніше створювало тінь на пішохідній доріжці.

Фото: Big Kyiv

Захисники довкілля розповідають, що після обрізання 10% гілок дерево здатне відновитися, проте якщо гілки зрізати повністю, шанси подальшого росту дуже низькі і, ймовірно, дерево всохне. У Департаменті ЖКГ при КМДА розповіли, що здійснюють видалення зелених насаджень у таких випадках:

  • наявність аварійних, сухостійних і фаутних (з вадами стовбура – ред.) дерев, а також самосійних і порослевих з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів
  • наявність аварійної ситуації на інженерних мережах
  • задля відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами
  • проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікацій і кабельної електромережі
  • досягнення деревом вікової межі
  • ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації

Гендиректор «Київзеленбуду» Юрій Бахмат розповів, що за збереження зелених насаджень та догляд за ними відповідають балансоутримувачі території – ЖЕКи, ЖБК, ОСББ тощо. На балансі «Київзеленбуду» перебувають винятково зелені насадження загального користування – парки, сквери чи бульвари. У випадку порушень Бахмат радить звертатись до Державної екологічної інспекції Столичного округу.

Фото: Big Kyiv

Якщо ви стали свідком так званих «санітарних обрізань», можна зробити запит та поцікавитися, на яких підставах вирубують дерева та чи мають на це відповідний ордер. Якщо вам не надають ордер на ліквідацію, слід телефонувати в поліцію, а також на гарячу лінію КМДА – 15-51.

Нагадаємо, навколо будівництва в екопарку «Осокорки» почали вирубувати дерева, а комунальники вирубали частину Солом’янського парку – забудовник проводить там нову лінію електропередач.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button