Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23489 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Мозаїка «Українська пісня» навпроти Оперного театру. Фото: @kyivandprovince

У Київраді розробляють проєкт рішення щодо врегулювання питання збереження мозаїчних панно Києва.

Ініціаторами проєкту рішення виступили депутатка Київради Ксенія Семенова та голова комісії з питань захисту культурної спадщини Ярослав Федоренко спільно з Департаментом охорони культурної спадщини (ДОКС). Федоренко розповів, що, за результатами засідання комісії, у столиці збереглось чимало творів монументального мистецтва 1950-1980-х років, які сьогодні знаходяться під загрозою. 

Мозаїка Олени Гнєдаш у кафе заводу «Електронмаш» (1984 рік). Фото: Юлія Мельник

Велика кількість панно перебувають у поганому стані через невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт та занедбаність самих будівель, каже депутат. Ще однією з причин знищення мозаїк є їх «утеплення», знесення будівель, на яких вони розташовані або демонтаж творів з ідеологічних причин.

Фото: Дмитро Соловйов/Ukrainian Modernism

Федоренко додає, що руйнування стає можливим і тому, що панно зазвичай не мають охоронного статусу. У 2010-х роках ДОКС та Київський науково-методичний центр з охорони та використання пам’яток спільно розпочали роботу з включення мозаїк до переліку щойно виявлених об’єктів Києва та до держреєстру пам’яток України. Для того, щоб завершити цей процес на рівні міста, потрібно запровадити механізм збереження таких панно, каже депутат.

Депутатка Ксенія Семенова натомість вважає, що, оскільки ретельне дослідження та надання статусу пам‘ятки потребує часу, місто має застосовувати інші способи збереження мистецтва, ніж занесення до держреєстру. Таким інструментом може стати місцевий реєстр – подібним шляхом вже рухається Львів.

Нагадаємо, нещодавно київський дитсадок почав прорізати вікна на місці мозаїк, а мозаїка «Українська пісня» навпроти Оперного театру роками продовжує руйнуватись.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button