Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: prizes.new-european-bauhaus.europa.eu

Рекреаційна зона «Над джерелом» біля центру матері та дитини UNBROKEN Mothers у Львові увійшла до фіналу конкурсу New European Bauhaus Prizes від Європейської комісії. Спільну заявку на участь подали управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради і Львівське бюро євроінтеграції. Про це повідомили у пресслужбі міськради.

«Над джерелом», який до переліку фіналістів обрали серед більш ніж 500 інших конкурсантів, створювався як проєкт відновлення занедбаної природної території для допомоги внутрішньо переміщеним особам у психологічній реабілітації та адаптації у місцевій громади. Відкриття модернізованої рекреаційної зони відбулося у 2022 році.

Фото: prizes.new-european-bauhaus.europa.eu

У пресслужбі зазначають, що проєкт став реакцією Львова на виклики, які принесла місту повномасштабна війна:

«Він демонструє, що невеликими засобами можна відновити занедбану природну зону, активізувати її для соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб та створити комфортне середовище для психологічного відновлення, зберігаючи екосистему та біорізноманіття».

На європейському конкурсі проєкти можна було представляти у чотирьох категоріях: пріоритетні місця та люди, які цього потребують найбільше; формування циклічної промислової екосистеми та підтримка життєвого циклу мислення; відновлення почуття причетності; відновлення зв’язку з природою. Саме останню обрала Львівська міськрада під час подачі заявки. Адже для створення рекреаційної зони у Львові була оновлена закинута ділянка на місці колишнього кар’єру.

Фото: prizes.new-european-bauhaus.europa.eu

На запитання які елементи «Над джерелом» можуть бути корисними під час створення інших подібних проєктів, організатори конкурсу отримали таке роз’яснення:

«У місті практика використання мульчі та щебню для облаштування громадських місць не була поширена. Найчастіше перевагу надавали твердим покриттям, таким як бруківка, асфальт, гума тощо. Після успішної реалізації цього проєкту, під час планування нових територій часто використовується природний підхід до озеленення. Зокрема, протягом року ще на 5 об’єктах міста використано природний тип мощення. Подібний підхід планується застосувати в найбільшому парку міста, площею 150 га».

Фото: prizes.new-european-bauhaus.europa.eu

Дізнавайтеся про проєкт детальніше та дивіться більше фото тут.

Конкурс New European Bauhaus Prizes щороку організовує Єврокомісія для пошуку інноваційних ідей у сфері архітектури, дизайну та урбаністики. Метою змагань є виявлення ініціатив, які будуть корисними у розвитку місцевих громад і загалом суспільства. Цьогоріч Україна вперше взяла участь у конкурсі. Переможець буде оголошений 12 квітня на New European Bauhaus Fest у Брюсселі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button