Знайти своє: навіщо ВДНГ робить масштабний книжковий фестиваль

Дата публікації: 15.3.2024 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Мушкін Євген

Генеральний директор Національного комплексу «Експоцентр України»

25–28 квітня ВДНГ проведе «Книжкову країну» — фестиваль, що об’єднає видавництва, авторів, критиків, блогерів, читачів і просто всіх охочих. Чому команда експоцентру вирішила влаштувати подібний захід, та якими будуть його особливості?

Взаємна підтримка

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну місія ВДНГ як культурно-просвітницького комплексу — та, власне, і всієї культурної сфери в Україні — суттєво змінилася. Культура зараз допомагає знайти відповіді на складні питання, дозволяє «перемкнутися», «перезавантажитися» — і зрештою є одним з символів нашої боротьби. А публічні заходи стали важливими місцями для зустрічі з однодумцями,  джерелом сил, енергії та натхнення, щоб рухатися далі — а часто і додатковою можливістю допомогти ЗСУ. І це не дивно: історія показує, що саме мистецтво та духовні речі завжди «рятували» людей в темні часи. 

Це видно по заповнених театральних залах та чергах на черговий український стендап; за кількістю нових книгарень і якісних українських фільмів — нехай вони переважно документальні й, на жаль, на трагічні теми. А місцеві ініціативи, локальні івенти та нові творчі групи з’являються чи не кожного дня. У нашому випадку особливо цікаво те, що це працює й у зворотний бік. Українці черпають сили у власній культурі — а вона завдяки цьому поширюється й розвивається. 

Подія для всіх 

Для команди ВДНГ особливо в цьому контексті виділяються книги. Одне з головних завдань Експоцентру  — проводити культурно-просвітницьку діяльність, тобто формувати освічену та успішну націю. І читання — потужний інструмент для досягнення цієї мети. Ми віримо, що навіть в епоху соцмереж, інфлюенсерів та серіалів книги можуть розважати, навчати, надихати та розвивати. 

Зараз попит на україномовну книгу чи не найвищий за останні роки. Коли ми побачили цей тренд та паралельно проаналізували наш досвід проведення культурних заходів, зрозуміли, що хочемо створити власне «книжкове» місце. З корисними подіями та активностями, що здатні збагачувати гостей ВДНГ розумово та духовно — та водночас з комфортною атмосферою, в якій приємно знаходитися наодинці, з друзями або родиною. Власне, це те, чого команда комплексу прагне досягти в будь-яких своїх проєктах. 

Так народилася ідея «Книжкової країни» — книжкового фестивалю, що відкритий для кожного. Анонсуючи захід, ми кажемо прямо: ми чекаємо на всіх. І тих, хто читає щодня годинами або має свій «читацький» ритуал — вечорами, на вихідних. Тих, хто тільки починає свою подорож у літературному світі — і тих, хто про це поки що не задумувався чи навіть взагалі книгами не цікавиться. Ба більше, у «Книжковій країні» буде цікаво навіть тим, хто ще не вміє читати, бо особливий акцент тут буде  зроблено на програмі для дітей. 

Від панельних дискусій до квестів та настолок

Щоб зацікавити різні аудиторії, в рамках заходу буде проведено понад 100 подій — від спеціалізованих для учасників ринку до широкоформатних для всіх охочих. Об’єднає їх наше загальне прагнення — дозволити гостям серед різноманіття активностей знайти свою нову пристрасть.  

Один з головних напрямків фестивалю — це, звичайно, профільні заходи. Центральне місце займатиме ярмарок, де буде представлено близько 100 українських видавництв: «Видавництво Старого Лева», «КСД», «Наш Формат», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, «Віват», «Ранок» та багато інших. Тут ми активно співпрацюємо з партнерами, щоб запропонувати широкий та різноманітний вибір найменувань. 

В окремий трек ми виділяємо освітній майданчик — місце про освіту та навчання. Тут можна буде ознайомитися з підручниками, посібниками та загалом навчальною літературою від найбільших спеціалізованих видавництв, зокрема, «Навчальна книга-Богдан», «Ранок», «Підручники та посібники». Також тут представлять величезний вибір канцтоварів та приналежностей для школи, секцій і хобі. А ще можна буде навчитися LEGO-конструюванню, основам робототехніки та програмуванню.

Щоб перемкнутися з книг на іншу діяльність, на «Книжковій країні» діятиме окрема площа настільних ігор — напрямок, що отримав велику популярність від початку пандемії коронавірусу. Її наповнять лідери української індустрії: Geekach, «Ігромаг», Kilogames. І так, кожний зможе позмагатися в улюблену гру з друзями чи родиною або познайомитися з новинками.  

Крім того, в рамках «Книжкової країни» пройде Business Stand Up на літературну тематику. Підприємці та топменеджери поділяться книжковими жартами, а також власним досвідом читання та написання текстів у гумористичному форматі. 

Окремий простір буде присвячений тим, хто ще не вміє читати — та, впевнені, з правильним підходом закохається у книги. Мова про дитячий майданчик — з іграми, зустрічами та різноманітними активностями. Наприклад, видавництво Nasha Idea підготувало квест за мотивами книги «Агата Крісті. Детектив», а також інтерактивну презентацію історії про парфуми «Аптека ароматів. Турнір тисячі талантів». І таких подій будуть десятки — розважальних, імерсивних і, звичайно, повчальних. 

Сила спільноти 

До майже кожного заходу, який проходить на ВДНГ, ми підходимо з важливим питанням: як забезпечити комфортну взаємодію людей, щоб перетворити незнайомців на сильну та дієву спільноту. Це стало особливо актуальним в останні два роки: саме ком’юніті, де підтримують один одного, допомагає боротися зі стресом та долати життєві виклики. 

Сформувати стійку та проактивну спільноту — важлива мета «Книжкової країни». Саме тому ми приділяємо велику увагу живому спілкуванню в різних форматах — лекціях, семінарах, майстер-класах та зустрічей. 

Для таких подій ми робимо окрему сцену. Тут презентуватимуть новинки — «Кушмарджак» Сергія «Колоса» Мартинюка, «Деокупація» Мирослава Лаюка, книги  Данила Яневського та багато інших — спілкуватимуться з письменниками, зокрема, Василем Шкляром та Люко Дашвар, а також зустрічатимуться із зірковими гостями. 

Низка заходів буде об’єднана конкретною тематикою. Наприклад, на «Книжковій країні» пройдуть психологічні івенти, присвячені тому, як книги здатні стати опорою у військовий час. А на блогерській платформі мова піде про блогерів як нових популяризаторів книги. Зрештою, ми створимо окремий навчальний трек з майстер-класами та експертними обговореннями. 

І це лише перші кроки з наповнення «Книжкової країни» цікавими та корисними активностями. Далі програма буде тільки розширюватися та ставати більш різноманітною. 

Важливо, що саме правильна спільнота — одна з головних причин, чому люди починають читати. Тому в нас тут, як кажуть, «ідеальний метч»: ми розраховуємо на те, що одна частина нашої аудиторії стане «провідником» для іншої. Адже навіть перебування серед книжок — це перший крок для того, щоб поринути у цей магічний світ. 

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]