Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Усі фото зі сторінки facebook.com/nsaukraina

Проєкт реставрації Квадратної вежі казематів Цитаделі у Львові отримав гранпрі премії Національної спільки архітекторів.

Проєкт, який розробляла Архітектурна майстерня Симетрія, також було номіновано на премію «Будівля року» видання ArchDaily з-поміж 12 українських проєктів. 

Вежу було збудовано у 1850-х роках як частину оборонного комплексу Цитаделі на одному із пагорбів Львова.

У ті часи австрійське мілітарне будівництво стилістично орієнтувалося на Венеційський Арсенал. Романтично-середньовічною стилізацію можна помітити у військовому арсеналі у Відні, будинку інвалідів у Львові та Львівській Цитаделі.

Спочатку вежа була з плоским дахом, який не надто захищав від дощу. Тож невдовзі звели чотирисхилий дах, який також не вирішив проблему. Стовпи під конструкціями даху опиралися безпосередньо на склепіння, і ті тріскалися.

Кілька десятиліть вежа не використовувалась і перебувала в аварійному стані.

Щоб вивести будівлю з аварійного стану насамперед відкоригували конструкцію даху. Опорні елементи перенесли зі склепінь на несучі стіни. Влаштували внутрішню водовідвідну систему.

Дах дещо піднімається над оригінальною будівлею, щоб можна було легко розрізнити історичні елементи та нові.

Таку ж логіку застосували й до реставрації інтер’єрів — нові елементи не зливаються з історичним тлом, й відповідно не вводять відвідувачів в оману.

В утвореному горищному просторі з’явився багатофункційний зал із галереєю по периметру. Звідси, з усіх чотирьох сторін, відкриваються краєвиди Львова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button