Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мельпіц. Фото: Jwaller, CC BY-SA 4.0

Вчені вимірюють рівень забруднення в одному селі — Мельпіці в німецькій Саксонії, де будинки опалюються дровами, й оцінюють ризики онкологічних захворювань, повідомляє The Guardian з посиланням на наукову публікацію.

Науковці з Інституту тропосферних досліджень Ляйбніца встановили обладнання в Мельпіці восени 2018 року.

«Ми припускали, що спалювання деревини може бути значним джерелом забруднення твердими частинками в невеликих селах, але ці райони недостатньо охоплені офіційними мережами моніторингу якості повітря», — зауважує доктор Домінік ван Пінкстерен.

Село налічує 63 будинки, в яких живе приблизно дві сотні людей. Навколо — сільськогосподарські угіддя та пасовища. У селищі діє централізоване опалення на дровах або рідкому паливі, окремі будинки використовують вугілля.

Церква у Мельпіці. Фото: Jwaller, CC BY-SA 4.0

Дослідники виявили, що взимку забруднення дрібнодисперсним пилом у селі вдвічі перевищує забруднення на навколишніх полях. Найгірше повітря фіксувалося у вихідні, коли додавався дим із димарів.

Повітря містило поліциклічні ароматичні вуглеводні — канцерогенний продукт згорання деревини та вугілля. Жителі мальовничого саксонського села мають такі ж шанси захворіти на рак, як і жителі забруднених європейських мегаполісів, таких як Афіни.

«Опалення житла дровами може призвести до значного забруднення, навіть у невеликих селах, — підсумовує ван Пінкстерен. — Це неминуче впливає на всіх — від малого до старого, адже ми всі дихаємо одним і тим же повітрям».

Результати, отримані під час дослідження села у Словенії та трьох містечок в Ірландії, підтверджують, що ситуація подібна в різних регіонах. Так, літні жителі ірландських сільських будинків, які опалюються печами на дровах, вугіллі чи торфі, мають у 2,3 раза вищий ризик респіраторних хвороб, ніж люди, які не користуються відкритим вогнем.

Інше дослідження виявило кореляцію між користуванням коминами і швидким зниженням розумових функцій. А ще одне дослідження, проведене в США, показало, що опалення дровами підвищує ризик раку легенів на 43%.

Деякі активісти вважають, що люди недостатньо обізнані про ризики спалювання дров, і закликають поміщати на пічках і оберемках дров відповідні попередження — так само, як зараз роблять на пачках сигарет.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button