Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 26150 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Травлення — це складний процес, який потребує участі багатьох органів і забезпечується синтезом великої кількості специфічних речовин. Щоб їжа, яка потрапляє в шлунок, перетворилася на низку корисних нутрієнтів, які можуть використовуватися клітинами й виконувати свої функції, її потрібно розщепити на складові. Цей процес відбувається за допомогою ферментів, які синтезуються залозами екзокринної секреції (підшлунковою залозою), клітинами шлунку та печінки. Щоб людина отримала користь від вживання їжі та не відчувала дискомфорту, всі ці процеси мають протікати без збоїв. На жаль, в умовах постійних стресів, незбалансованого харчування та наявності в багатьох людей шкідливих звичок шлунково-кишковий тракт часто не в змозі коректно виконувати свою функцію. Такий стан називається диспепсією. Позбутися його швидко не вийде — лікування передбачає нормалізацію всіх процесів паралельно з корекцією причини. Наприклад, мало налагодити правильний режим харчування — на деякий час ще призначається Панкреатин, який бере на себе функцію ферментів, що не виробляються в достатній кількості організмом.

Яка буває диспепсія

Для початку слід згадати аліментарну диспепсію, яка насамперед пов’язана з неправильним формуванням раціону — введенням у нього великої кількості «важкої» їжі чи відсутністю чіткого режиму харчування. У зв’язку з цим виділяють три її типи:

  1. Бродильна. Виникає, коли людина вживає забагато вуглеводів. Вони провокують надмірне розмноження дріжджових грибків, які, розщеплюючи вироби з муки, солодощі, пивні напої чи солодкі фрукти та овочі, спричиняють виражене бродіння. Через це людина страждає від здуття живота та метеоризму.
  2. Гнильна. Виникає на тлі постійного та збільшеного вживання білків. Якщо їх кількість перевищує ту, яку ферменти здатні розщепити, продукти залишаються в кишківнику, поступово починаючи гнити в присутності мікрофлори. Це може призвести до інтоксикації.
  3. Жирова. Вживання великої кількості жирної їжі впливає на стан підшлункової залози та печінки, що призводить до появи жирного калу, нудоти та блювоти.

Окремий тип — ферментна диспепсія. Вона виникає, якщо залози не виробляють достатню кількість ферментів:

  1. гастрогенна — зниження кількості шлункового соку;
  2. панкреатогенна — зниження секреції панкреатичних соків;
  3. ентерогенна — якщо зменшується перетравлення в тонкому кишківнику;
  4. гепато- та холецистогенна — виникає через порушення роботи печінки.

Як її лікувати

Для лікування диспепсії застосовують ферментні препарати, які покращують сам процес травлення. Перед початком терапії можуть порекомендувати голодування на день, щоб організм впорався з надлишками їжі. Потім рекомендується скоригувати раціон і ввести чіткий режим харчування.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button