Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Бюро спадщини

У Львові на площі Вічевій 2 відреставрували аттик — декоративну стінку нагорі будівлі — монастиря сестер-бенедиктинок кінця XVI століття, повідомляє Бюро спадщини.

Комплекс, що нагадує фортифікаційну споруду, є одним з перших жіночих католицьких монастирів у місті. У Бюро зауважують, що він залишається поза увагою основних туристичних маршрутів, хоч і розташований лише за п’ять хвилин від центральної площі Ринок.

Кам’яний костел і монастир у стилі пізнього ренесансу зводив італієць Павло Римлянин. Утім, будівля не раз страждала від пожеж, і після низки відновлень втратила свій первісний вигляд.

Черниці залишили монастир після Другої світово війни, а радянська влада використовувала монастирські приміщення як музичне училище, а храм — як склади. Зараз тут функціонує Святопокровський жіночий монастир Студійського уставу.

На вежі костелу — один з найдавніших ренесансних аттиків у Львові. З усіх боків він має фігури та елементи декору, які обрамляє орнамент голландського маньєризму.

Аттик перебував у дуже поганому стані, багато елементів було втрачено, навіть були сліди від куль. Перший етап робіт завершили у 2021 році, а другий — зараз.

Українські та польські фахівці відновили пошкоджений парапет і кам’яні скульптури, зокрема святого Бенедикта та Богородиці з немовлям, які датуються кінцем XVI століття. Очистили, укріпили та відновили тиньк, доповнили втрачений декор.

У повоєнні часи вандали відбили голову фігури Божої Матері з позолоченою короною. Її відновлювали за архівними фотографіями. Спершу виготовили в глині, потім зробили зліпок у гіпсі, а вже після — з каменю. Реставратор, який цим займався, зараз воює на фронті, й колеги збирають гроші на автомобіль для його бригади.

До подвір’я монастиря веде кам’яна брама з розписом XVIII століття. На фресках зображено Поклоніння Пресвятій Трійці та Архангел Михаїл, що поборює сатану. Цей іконографічний мотив був перемальований з картини італійського художника Гвідо Рені.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button