Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Кіндрат Дармограєнко

Департамент охорони культурної спадщини КМДА видав припис на повну зупинку робіт на фундаментах гетьманського палацу 18 століття у Печерському районі столиці, за адресою: вул. Івана Мазепи, 3в.

Як зазначається у документі, об’єкт перебуває у межах Центрального історичного ареалу Києва та кількох інших міських зонах, забудова у яких регулюється законодавством України у сфері охорони культурної спадщини. Також у безпосередній близькості до будівництва розташований будинок, занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення.

Фото: Алла Бондаренко

Для проведення будівельних робіт на цій території необхідно отримувати дозвіл у Міністерства культури. Але у приписі повідомляється, що інформація щодо погодження мінкультом, науково-проєктна документація та дозвіл на проведення робіт на згаданому об’єкті – відсутні у Департаменті.

Тепер орган вимагає у забудовника надати відповідну документацію, яка б засвідчила, що будівельні роботи не впливають на прилеглий об’єкт культурної спадщини, та була б підкріплена висновком спеціалізованої установи в сфері будівництва.

Частина припису від Департаменту охорони культурної спадщини. Фото: Дмитро Перов

Раніше ми розповідали як у Печерському районі почали розбирати будівлі Інженерних служб Київської фортеці 19 століття. Але у процесі робіт була знайдена цінна історична пам’ятка – фундаменти палацу останнього гетьмана Лівобережної України Кирила Розумовського. Чи повідомив забудовник відповідний орган протягом однієї доби після виявлення історичної знахідки, як цього вимагає Закон України «Про охорону культурної спадщини» – невідомо.

Фото: Дмитро Перов

За твердженням активіста Дмитра Перова, під виглядом ремонтних робіт ТОВ «СОБІ» насправді розбирало фундаменти та здійснювало нове будівництво. Але 15 березня на місці робіт було змінено паспорт об’єкта, який усього за день до цього інформував про проведення капітального ремонту громадського будинку. Оновлений стенд вже зазначав про реконструкцію під адмінбудівлю. Швидку заміну паспорта об’єкта Перов коментував так:

«Яким чином за один день ТОВ «Собі» змогло отримати документи на зовсім інший вид робіт, з іншими вимогами та іншим класом наслідків – невідомо. Але під новою вивіскою нині продовжили розбирати фундаменти Гетьманського палацу Кирила Розумовського».

Новий паспорт об’єкта. Фото: Дмитро Перов

Напередодні, 13 березня, активіст повідомляв, що Національна поліція зупинила будівельні роботи. Проте після зміни паспорта об’єкта – будівництво знову продовжилося. Пізніше ГО «Цегла» інформувала про повторний виклик поліції місцевими жителями. Тоді правоохоронці також призупинили роботи, але вони відновилися з від’їздом поліцейських.

У той же день активісти заявляли, що фундаменти палацу почали заливати бетоном.

Фото: ГО «Цегла»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button