Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Anastasiia Krutota / Unsplash

Дедалі менше українців хочуть повертатися додому і дедалі більше з них асимілюються в країнах перебування. Такими є висновки третьої хвилі дослідження Info Sapiens на замовлення Центру економічної стратегії.

Два роки тому 42% опитаних сказали, що їм більше подобається жити в Україні, а тепер — лише 27%. Цьому могли сприяти адаптація та працевлаштування. Також ті, кому вдома було краще, вже повернулися.

Якщо в листопаді 2022 року половина біженців запевняла, що точно повернеться, і ще чверть принаймні схилялася до повернення, то зараз ця частка впала до 52% загалом.

Наразі за кордоном — 4,9 мільйона українських біженців. З них близько 3,3 мільйона перетнули західний кордон України, 250 тисяч виїхали в ЄС через Росію чи Білорусь, а 1,3 мільйона залишаються в Росії.

Окрім Росії, найбільше біженців перебуває в Німеччині (1,3 мільйона), Польщі (950 тисяч) та Чехії (380 тисяч).

65% опитаних біженців — жінки. Більшість виїхали зі сходу або півдня України. Водночас частка чоловіків порівняно з листопадом 2022 року зросла з 17% до 35%.

Найбільш схильними до виїзду виявилися люди з вищою освітою та вищим рівнем доходів.

45% біженців працевлаштовані. Найнижчий рівень зайнятості в Німеччині — там працюють лише 23% біженців. Найбільша ж частка українців працює в Словаччині (71%), Чехії та Великій Британії (по 69%). 38% із них кажуть, що отримують набагато більше, ніж до війни.

71% отримує соціальну допомогу. Торік ця частка перевищувала 90%.

За розрахунками ЦЕС, за кордоном можуть залишитися 1,4-2,3 мільйона українців. Крім того, після припинення дії воєнного стану і відкриття кордонів Україну можуть залишити 88-155 тисяч чоловіків — переважно тих, чиї дружини виїхали за кордон.

Від неповернення такої кількості біженців економіка України може втрачати 3,9-6,3% від довоєнного ВВП щорічно.

Соціологи опитали тисячу українців за кордоном (крім тих, хто перебуває у РФ і Білорусі) від грудня 2023 року до січня 2024-го.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button