Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Зобрадення: facebook.com/SlovenskeElektrarne

У Словаччині 26 березня зупинилася електростанція Вояни — остання у країні, що працювала на кам’яному вугіллі, повідомляє Denník N.

Таким чином, компанія Slovenské elektrárne припиняє виробництво електроенергії з прямими викидами вуглецю. Наприкінці минулого року так само закрили ТЕС Новаки.

ТЕС Вояни ввели в експлуатацію у 1965 році, й на той час вона була найбільшою електростанцією в Чехословаччині. Шість енергоблоків забезпечували 30-40% потреб країни в електроенергії. За часів соціалізму станція спалювала вугілля та мазут, а пізніше перейшла на природний газ.

З 1990-х років її кілька разів модернізовували, однак всі альтернативні вугіллю види палива виявилися збитковими. Останні роки ТЕС Вояни практично не виробляла електроенергію.

Після закриття вугільної станції компанія-власник рекультивує територію, очистить полігон відходів та ставок-шламонакопичувач. Далі шукатимуть інші можливості використання ділянки — можливо, тут облаштують сонячну електорстанцію.

Вугілля все ще спалюють на ТЕЦ у Кошице та Жиліні. Однак Державний теплоенергетичний холдинг планує припинити використання вугілля після цього опалювального сезону.

Фото: Máté Köblös, CC BY-SA 4.0

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button