Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Віталій Бардецький навпроти нового закладу 1/2

29 березня в центрі Києва відкривається новий музичний бар, яким займається Віталій Бардецький. Він відомий як сценарист фільму «Вусатий Фанк», та музичний продюсер. В 2010-х Бардецький був співвласником клуба «XLIБ», а потім займався справами аудіофільного бару «Gram». Новий заклад «1/2» розташується на Малій Житомирській 16/3.

«У вересні 2023 року «Gram», який шість років пропрацював на Січових Стрільців зачинився, скажемо так, через непорозуміння з орендодавцем, – розповідає Бардецький. – Конкретних планів на той момент у мене не було, але я вже думав про музичний простір, місце, де можна б було проводити лекції і грати концерти. Коли ми почали шукати, то швидко зрозуміли, що досить непросто знайти у центрі міста велике приміщення у нежитловому будинку, або з хорошою звукоізоляцією. Пропозицій обмаль, а оренда дуже дорога. Тому цю ідею ми вирішили відкласти до кращих часів, і тут дізнались, що звільнилось місце під невеличкий бар на Малій Житомирській».

Приміщення, в якому щойно завершилися ремонтні роботи, розташоване на першому поверсі у старій п‘ятиповерхівці, зовсім поряд з Майданом Незалежності. Взагалі, Мала Житомирська є однією з трьох вулиць у місті, які зберегли свій напрямок ще з часів Київської Русі. В сусідньому будинку під номером 14, який відомий, як Садиба Мурашка, зруйновані перекриття, і хоча будинок входить в перелік пам’яток архітектури національного значення, місто дозволяє йому руйнуватися.

Барна стійка у 1/2

Новий бар розташовується в будинку поруч, тут колись знаходився ресторан східної кухні «Asiatique», який зачинився у 2020 році. Потім в тих стінах працювала кав’ярня. Вона переїхала у Львів, звільнивши простір під новий заклад. Віталій Бардецький розповідає, що приблизно в таких кімнатах розташовувалися перші  японські аудіофільні бари, що були популярні у 1950 – 1960-ті роки. Там люди збиралися послухати свіжі вініли на якісній апаратурі, і поспілкуватись про музику за коктейлем. 

«Коли з’явилося приміщення, ідея, що в ньому можна зробити, вже була готова, – каже Бардецький. – Часи підштовхують нас щось робити, в цьому русі є потреба. Бар «Gram» збирав людей, якщо не абсолютних меломанів, то точно тих, яких музика могла об’єднати. Ми робили його вдвох з підприємцем Вячеславом Смирновим, і нове місце також робимо разом. Він буде називатися «½», тобто «Половинка», або «Півграму». Як кому сподобається, але на вході ви побачите «½». Крім того, що він візуально менший, темніший всередині, і більш інтимний». 

Музика тут має звучати постійно, вечорами це будуть джазовий дует, чи тріо, або молодий талановитий гурт, який шукає свою публіку. Крім того, тут будуть проходити записи концертів для відеоканалу, який Бардецький з колегами започаткував минулого року. Це серія концертів у стилістиці, яка стає все більш популярною, де у дуже маленькому просторі грають музику цікаві новачки і досить відомі в країні артисти. (https://www.youtube.com/@gramkyiv) Тобто в новому закладі можна буде побачити виступ того, чи іншого музиканта з багатотисячною аудиторією, який зіграє один вечір тільки для 30 слухачів. Технічно для подібних концертів у нового закладу все готово. 

«1/2» відкриватиметься щодня о 13:00. Крім іншого, тут можна буде купити вінілову платівку, до 19:00 в закладі буде працювати вініловий магазин. Після сьомої на його місці буде з’являтися діджей, або імпровізована сцена для живих виступів. Обмеженість простору змушує нових власників вигадувати ергономічні рішення для основного залу, де деякі об’єкти будуть трансформуватися і рухатися. В барі дві кімнати, і якщо в першій відбувається концерт, то в іншій, на шістнадцять посадкових місць, можна спокійно повечеряти.  

«Якщо говорити про кухню, – розповідає Бардецький, – то в меню буде близько 20 закусок, які в комбінації між собою можуть тобі створити повноцінну вечерю або ланч. Ідея кухні інтернаціональна, тут буде трохи азійської їжі, трохи Середземномор’я, трохи мексиканської кухні й трохи української. Барне меню буде асоціюватись з музичними виконавцями. Я сподіваюсь, що у нас можна буде скуштувати вино, яке виробляє співак Simply Red, звісно, тут має бути ірландський віскі під брендом панк-гурту The Pogues, або улюблений коктейль Девіда Боуі на джині. Ми хочемо побудувати барне меню саме на асоціаціях алкоголю з історією популярної музики».   

Головна думка, яку власникам хочеться втілити, це відмовитись від ідеї паті-бару, коли відвідувачі приходять на концерт, чи на діджея з ім’ям. Їм хочеться, щоб люди були впевнені, що вони почують щось цікаве і в цей вечір, навіть якщо вони не очікували нічого особливого. Перевірити, як це працює, можна буде у кінці березня, коли «1/2» відчинить свої двері.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button