Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: t.me/ukraina_novosti

Український інститут національної пам’яті заявив, що Арка Свободи українського народу у Києві, попри перейменування, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу. Такий висновок зробила Експертна комісія Інституту нацпам’яті.

Науковці стверджують, що «Арка Дружби народів», не зважаючи на перейменування Київською міськрадою в Арку Свободи українського народу, репрезентує лише радянські ідеологічні символи та конотації, а відтак – становить загрозу національній безпеці України.

Монумент на честь «возз’єднання України з Росією» було встановлено на території Хрещатого парку в Києві у 1982 р., в процесі підготовки до відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. Раніше під Аркою знаходилася скульптурна композиція двох робітників ‒ росіянина та українця, які тримали підняту стрічку з орденом «Дружби народів». Проте у 2022 році пам’ятник знесли, відірвавши російській фігурі голову.

Але досі під Аркою залишається гранітна стела з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року. В Інституті нацпам’яті наголосили, що втілений у монументі міф про «возз’єднання» двох «братніх» народів не відповідає історичним реаліям. Адже фактично Переяславська угода була лише військово-політичним союзом, укладеним гетьманом Богданом Хмельницьким з московським царем.

На думку комісії, в умовах повномасштабного вторгнення в Україну цей міф також активно використовується для обґрунтування «законності» російських територіальних претензій та є складовою частиною інформаційно-пропагандистської кампанії кремля для формування в українців викривлених уявлень про нібито «історичну бездержавність» українського народу, «штучність» України як держави тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button