Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне Дніпро

До Дніпра привезли дві половецькі баби з Донеччини, вік яких становить понад 800 років. Військові та волонтери евакуювали їх з прифронтової зони. Після консерваційних процедур скульптури зберігатимуть у фондах Дніпропетровського національного історичного музею.

Одна статуя чоловіча, інша – жіноча. Орнамент на одязі кам’яних баб, зброя та музичні інструменти будуть досліджуватися науковцями. Виконувач обов’язків директора музею Олександр Старік розповідає:

«Будуть замірятися та фіксуватися елементи, які на них зображені. Кожна з цих статуй є унікальною. Деякі дослідники кажуть, що кожна така статуя зображує конкретну людину».

Наразі пам’ятки перебувають у поганому стані, адже отримали пошкодження внаслідок обстрілів. Також статуї мають на собі залишки бетону, оскільки були вмуровані у землю біля місцевого музею.

Після завершення воєнного стану та розмінування території кам’яні баби планують повернути на Донеччину.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button