Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23567 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Житло на Тайвані вважається одним із найменш доступних — середня вартість квартири у 22 рази перевищує річний дохід жителів. Однак у 2016 році на острові запустили масштабну програму соціального житла, яка суттєво змінила цю ситуацію, йдеться у матеріалі Dezeen.

«Я завжди кажу, що це диво, — говорить експертка з житлової політики Тайваню І-Лін Чень, професорка Школи політики і зв’язків з громадськістю при Університеті Вайомінгу. — Щоразу, коли я повертаюся до Тайваню, там завершують новий житловий проєкт. Завжди здавалося, що це неможливо, — а тепер бачиш, що це насправді».

Після сорокарічного періоду авторитаризму та встановлення демократії наприкінці 1980-х Тайвань перейшов до неоліберальної економіки з низькими податковими ставками та мінімальною державною підтримкою.

Протягом двох десятиліть житлова політика майже повністю ґрунтувалася на власності та кредитуванні купівлі помешкань. Про ринок оренди та соціальне житло не йшлося. Існувала система ваучерів американського зразка, покликана допомогти біднішим людям винаймати житло, але на практиці вона не працювала, бо власники не здавали квартири цим людям, а держава це ніяк не регулювала.


Фото: Ricky Zeng / Unsplash

Двадцять років тому громадські організації, які представляли інтереси незаможних верств, запустили кампанію за зміни в житловій політиці. Ця ініціатива також отримала підтримку в середнього класу, для якого купівля житла так само була великою проблемою.

Недорогі будинки для оренди у державній власності були геть новою ідеєю у Тайвані. Однак рух швидко набирав обертів і вже за два роки будівництво соціального житла стало головним питанням на виборах мера і президента. За зразок брали систему соціального житла в Нідерландах, де приблизно третина населення живе в соціальному житлі. Мотивувало також суперництво зі Південною Кореєю, де якраз запустили аналогічну програму.

Тайвань від самого початку вирішив надати пріоритет змішаним громадам. Заявки можуть подавати дві групи: малозабезпечені та молодь.

Молодь платить дещо вищу орендну плату і може продовжувати термін оренди лише до шести років. Натомість малозабезпечені можуть лишатися в доступному житлі до 12 років.

Житло розподіляється за системою лотереї. Попит настільки високий, що лише 7% заявників його отримують.

Найбільше такого житла будують у Тайбеї. Будівництво здебільшого фінансується міською владою за додаткової підтримки центрального уряду.

Minglun Social Housing. Архітектори: Bio-architecture Formosana, JH Day Building Workshop

Програма наштовхнулася на супротив. Багато тайванців навчалися у США і звідти ж позичили уявлення про соціальне житло як бідняцькі гетто. Тож, аби розвіяти упередження, уряд зосередився на якості таких будинків і винаймав для проєктування приватні архітектурні бюро.

Загалом все житло в Тайвані — це багатоквартирні будинки. При цьому соціальне житло робили меншої висотності та одночасно з щедрішими площами спільних просторів — дворів, дитячих майданчиків тощо. Таким чином у цьому питанні соціальне житло виявилося навіть розкішнішим за приватні новобудови. Брати участь у проєктуванні стало честю для архітекторів — зокрема тому, що це можливість презентувати та втілити власні уявлення про ідеальне житло.

Наразі збудовано 24 тисячі доступних квартир, і житлова криза далека від завершення. Одна з проблем у перспективі — це стабільне фінансування соціального житла.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button