Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізації: parallel architects

Команда parallel architects із Луцька декілька років тому працювала над передпроєктною пропозицією для реконструкції будинку Української гімназії.

«Визначним пунктом для нас було підкреслити значущість збереженого і сучасність нового. Для цього ми сфокусувалися на підтримці мономатеріалу класичної для Луцька жовтої цегли і виразності з простотою для нових елементів», — повідомляють архітектори.

Вони зауважують, що керувалися принципом Венеційської хартії ЮНЕСКО: нове не повинно імітувати старе, натомість має виглядати сучасно для своєї епохи.

Від 1895 року в місті діяла Луцька українська гімназія. Спершу заклад був чоловічим, а навчання велося польською мовою, та з 1920-х роках відбуваються суттєві зміни: до гімназії приймають дівчат, запроваджують українську мову. Заклад стає центром культурно-освітнього життя Волині.

Будівлю розташовано на вулиці Святогірській 14. Її планують відновити як приватну школу, , розповів telegra.ph співзасновник parallel architects Тарас Пахолюк.

Передпроєктна пропозиція передбачає збереження композиційних елементів, таких як вікон. На верхньому поверсі пропонують облаштувати терасу з видом на старе місто.

Торік видання ВолиньUA повідомляло, що ділянку, де розташовано колишню Луцьку українську гімназію, виставили на продаж.

У 2021 році частину історичної будівлі знесли. Місцеві чиновники так і не зареєстрували її як об’єкт культурної спадщини.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button