Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: 44.ua

Літературно-меморіальний музей ім. Булгакова висловив свою позицію щодо заяви Інституту національної пам’яті про Михайла Булгакова як українофоба та імперця, в якій присвячені письменнику об’єкти прирівняні до російської пропаганди.

Нещодавно Інститут нацпам’яті опублікував «Фаховий висновок щодо належності об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених російському письменнику М. А. Булгакову (1891-1940) до символіки російської імперської політики»

Після ознайомлення з висновком Інституту, наукові співробітники музею Булгакова заявили:

«Більшість найскладніших змістовних тверджень, які б мали бути підставою для висновків та рекомендацій такого роду документа, тут подані без аргументації, мають вигляд емоційно забарвлених, з розмитими інтерпретаціями, визначень… Підсумкові ж висновки документа, не тільки не аргументовані, але і не деталізовані, і не містять рекомендацій щодо умов обставин їх застосування».

Також у музеї стверджують, що:

  • Восьмеро з дев’яти підписантів висновку не спеціалізуються на темі дослідження.
  • Текст висновку є компіляцією з декількох публікацій різних авторів без посилань на першоджерела.
  • У висновку є помилкова інформація з біографії Булгакова та його родини, а також наводяться фейкові цитати письменника.
  • Автори висновку приписують вислови і світогляд літературних персонажів творів Булгакова йому самому та його сім’ї.

На сайті Київради вже з’явилися дві петиції щодо пам’ятника Булгакова: одна вимагає збереження скульптури, а інша – демонтаж. Наразі більше голосів назбирало звернення із закликом зупинити знищення пам’ятника.

Автор першої петиції заявляє, що завдяки роботам Булгакова Україна отримала світове визнання, а його творами захоплюється не одне покоління читачів у всьому світі. Відповідно, знесення пам’ятника стане  втратою для культурної спадщини країни.

Петиція з вимогою демонтажу скульптури посилається на експертний висновок Інституту нацпам’яті та стверджує, що наявність у Києві меморіальної дошки, пам’ятника та музею Булгакова є порушенням закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button