Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Edoardo Frezet / Unsplash

Протягом останнього тижня в Києві було вчинено щонайменше два напади на ЛГБТ-людей — на Подолі та на Березняках. Це лише підтверджені випадки, в той час, як квір-люди кажуть, що атаки трапляються частіше, однак не всі постраждалі пишуть заяви в поліцію.

Останній напад стався в неділю сьомого квітня на Подолі. Про нього повідомив постраждалий Димко Бабич, який ішов із Андріївського узвозу до Контрактової площі, тримаючи під руку свого партнера. Четверо молодих чоловіків у мілітарному одязі обступили їх та почали вимагати зняти з рюкзака значки з ЛГБТ-символікою, а після суперечки полізли битися. ЛГБТ-пара відбилася за допомогою газового балончика та стала тікати до вулиці Сагайдачного, де їх захистили відвідувачі пабу. Після цього викликали поліцію.

Димко Бабич. Фото: facebook.com/Tykerkiev

«Слідчий запитав мене, як часто таке трапляється. Що на це відповісти? У минулий четвер напали і побили Суріката і Данила за те, що виглядали неправильно. Поки ми стояли з поліцією на місці, до нас підійшла дівчинка-підліток і сказала, що сьогодні ж в неї з куртки зірвали аналогічний значок. Інші підлітки, з “підкови”, розповіли, що це взагалі постійна історія, наприклад, тиждень тому хлопцю дали в щелепу, побили дівчинку (заяви не писали)», — розповідає Димко Бабич.

Напад, про який він згадує, — з небінарною людиною Сурікатом і його парнером Данилом — стався третього квітня на Березняках. Пара прямувала додому проспектом Соборності. Назустріч трапилася компанія з десяти людей, які стали вигукувати образи та переслідувати. Тікаючи, Данило викликав поліцію. Пара добігла до МакДональдса — зачиненого, але персонал був всередині, однак відмовився прихистити. У цей час добігли двоє з нападників і почали завдавати ударів. Хтось із присутніх на вулиці людей заступився за постраждалих.

Сурікат. Фото: instagram.com/are.you.sur

«Все це дуже сумна і тривожна тенденція, якій треба протидіяти. Бо інакше ми дуже швидко перетворимося на копію того авторитарного і скрєпного молоха, з яким нам зараз доводиться воювати», — заявляють у громадській організації Trans*Generation.

24 березня в одному з житлових комплексів у передмісті Києва на гомосексуальну пару напали їхні ж сусіди. Постраждалі дістали серйозні ушкодження, зокрема черепно-мозкові травми та перелом носа.

Восьмого березня в одному з київських парків група молодих чоловіків побила хлопця, попередньо запитавши про ставлення до геїв.

Із посту ЛГБТ-центру «Наш світ» про напад восьмого березня, instagram.com/nashsvitcenter

Згадані випадки поліція кваліфікує за статтею «хуліганство». ЛГБТ-люди закликають підтримати законопроєкт 5488, який дозволить розглядати подібні напади як злочини на ґрунті ненависті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button