Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Пожежа на Трипільській ТЕС після ракетних ударів 11 квітня. Фото: t.me/lachentyt

Нова хвиля російських ударів по українській енергетиці є потужнішою за ту, що тривала восени-взимку 2022-2023 року, й наслідки є більш руйнівними, йдеться у матеріалі ВВС Україна.

«Таких точних і цілеспрямованих ударів, ракетних, в першу чергу, по об’єктах енергетичної інфраструктури напевне не було від початку війни», — зазначає заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

Наслідки

Пошкоджено левову частку теплової генерації. Ударів зазнала й гідрогенерація, зокрема, ДніпроГЕС, станцію виведено з ладу на тривалий час, а на її відновлення знадобляться роки.

11 квітня російські ракети повністю зруйнували Трипільську ТЕС на Київщині. Вона була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області. 22 березня вщент була знищена Зміївська ТЕС на Харківщині. Значних руйнувань зазнала Харківська ТЕЦ-5.

Центроенерго втратило 100% генерації; ДТЕК — 50% генерації вже після ударів по Бурштинській та Ладижинській ТЕС наприкінці березня, а нині втрати ще більші: п’ять із шести ТЕС компанії пошкоджено дуже сильно, деякі блоки зруйновано майже повністю.

Харкову доведеться переходити на автономні системи опалення, оскільки відновити подачу тепла до наступного опалювального сезону не вдасться, заявив мер.

Тактика росіян

Якщо порівнювати цю хвилю атак із попередньою, то оглядачі зауважують, що росіяни змінили тактику. Як і раніше, обстрілюють саме ті електростанції, які важливі для балансування системи у періоди найбільшого споживання — вранці та ввечері.

Однак відмовилися від «килимових бомбардувань» всіх об’єктів, натомість потужно атакують конкретні регіони, передусім великі міста і промислові центри: Харківщину, Дніпропетровщину, Запоріжжя. Удари по Львівській, Хмельницькій, Івано-Франківській областях покликані порушити імпорт і експорт електрики.

Після знищення Трипільської ТЕС постало питання про ефективність захисту, на який уряд спрямовував мільярди гривень. «Не буду казати про деталі, але можу сказати, що якби цього захисту не було б принаймні на наших об’єктах, то ураження, про які ми говоримо, були б у два-три рази більшими і масштабнішими», — запеняє Марія Цатурян, директорка з комунікацій Укренерго. Кращого захисту для енергооб’єктів, ніж ППО, немає.

По Трипільскій ТЕС росіяни ударили п’ятьма новими ракетами Х-69, виготовленими минулого року, повідомили Суспільному джерела у правоохоронних органах.

Які шанси на відновлення?

Надзвичайно тепла весна дозволила Україні не лише майже на місяць раніше звичайного завершити опалювальний сезон, але й витримати удари по енергогенерації. Піднявши резерви на атомних станціях та залучивши імпорт і сонячну енергетику для балансу, попит поки що вдавалося покривати.

Але вже до літнього піку споживання ситуація може змінитися. Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук вважає, що до літа потужності не вдасться відновити до рівня кінця березня. Та й до наступного опалювального сезону теж буде складно це зробити.

Міненерго має, втім, плани щодо встановлення нової генерації. Масштаби руйнувань в енергетиці змусили українську владу повернутися до питання кардинальних змін в енергосистемі, на які не було політичної волі в мирний час. Зокрема, йдеться про відмову від радянської спадщини у вигляді величезних ТЕС, і перехід до менших форм.

Уряд каже про потребу в новій розподіленій генерації. Але втілити цю модель можливо лише після розв’язання проблеми боргів на ринку на десятки мільярдів гривень. Без цього очікувати на прихід інвесторів у розподілену енергетику не варто.

Надії покладають на зелену енергетику. Є плани зі встановлення сонячних панелей на лікарнях, школах й інших об’єктах критичної інфраструктури.

Ще одне рішення на перспективу — добудова нових атомних блоків.

Тарифи для населення

Влітку 2023 року тарифи підвищили як наслідок масштабних атак на енергетику, що почадися з осені 2022 року.

Зараз не виключають такої можливості. Гринчук уточнила, що тарифи, втім, не зростуть до ринкового рівня, який «в рази» вищий за нинішні.

Зиму Україна вперше пережила лише на газі власного видобутку. Однак у березні й квітні росіяни атакували газові сховища. Цьогоріч спливає контракт на транзит російського газу до Європи й Україна не збираються його поновлювати — удари по газовій системі мають на меті порушити стосунки з Європою, адже саме ці запаси не дозволяють цінам на газ злітати.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button