Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23516 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Daniel Beloshitsky, CC BY-SA 4.0

У столиці Олександрівську клінічну лікарню деколонізовано й перейменовано на Свято-Михайлівську, повідомляє Київрада.

Олександрівську лікарню було збудовано 1875 року за проєктом архітектора Володимира Ніколаєва. Він же спроєктував Свято-Михайлівську церкву на території лікарні, яку було відкрито 1895 року.

Ініціювала перейменування депутатка Олеся Пинзеник. За її словами, рішення підтримали історики, працівники лікарні та кияни, які долучились до громадського обговорення.

«Лікарня була названа на честь царевича Олександра, як шана майбутньому російському імператору Олександру III. Ця назва була підібрана так, щоб саме існування цього медичного закладу завдячувало російській імперії. Герб Олександра III й досі є символом Олександрівської лікарні та активно використовується у публічному просторі», — зазначає Пинзеник.

За її словами, назву Свято-Михайлівська запропонували на честь архістратига Михаїла, який упродовж останнього тисячоліття вважається покровителем та захисником Києва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button