Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Національний природний парк «Святі гори» у Донецькій області. Фото зроблене у травні 2023 року, вже після деокупації території. Внаслоідок обстрілів російської армії вціліло не більше 20% лісу. Фото: Іван Мойсієнко

Від початку повномасштабної війни на окупованих територіях росіяни знищили понад 60 тис. гектарів лісів, як стало відомо з розслідування NGL.media. Аналіз зроблений журналістами на основі супутникових знімків.

За мінімальними оцінками, загальна сума втрачених через знищення лісів коштів становить понад 14 мільярдів гривень. Але тут йдеть лише про вартість деревини, яку можна було б отримати з 60 тисяч гектарів. Прямі збитки не враховують екологічних наслідків, ліквідація яких може обійтися значно дорожче.

За допомогою експертів ГО «Лісові ініціативи і суспільство» було ідентифіковане місце розгортання мобільної лісопилки на території «Сєвєроденького лісомисливського господарства». Частину вирубаного лісу росіяни найімовірніше використовують для будівництва бліндажів та інших захисних укріплень. Але деяку деревину окуповані лісгоспи відкрито виставляють на продаж.

Супутниковий знімок території лісів ДП «Сєвєродонецьке лісомисливське господарство» та ДП «Новоайдарське ЛМГ» у 2023 році. На фото видно, що коричневий сосновий ліс повністю сухий і знищений через обстріли. Фото: NGL.media / Planet Labs

Згідно з висновками міжнародної організації Global Forest Watch, національний природний парк «Олешківські піски» за кілька місяців втратив половину захисного лісового бар’єру. За даними депутата Херсонської облради Сергія Хланя, росіяни вирубали Олешківський ліс для облаштування своїх укріплень.

Значних пошкоджень зазнали і Чорноморський біосферний заповідник, «Асканія Нова» та національні парки «Меотида», «Азово-Сиваський» і «Джарилгацький», на території яких точилися бойові дії або проходила військова техніка.

Окрім пожеж, обстрілів та вирубок, ліси Херсонщини серйозно постраждали і внаслідок підриву Каховської ГЕС у червні 2023 року. Тоді затопило майже 55 тисяч гектарів лісу на лівобережжі Дніпра.

Експерти стверджують, що втрата лісів на території степової зони матиме довгострокові наслідки у збереженні біорізноманіття, водних ресурсів та регулюванні клімата:

  • зниження рівня грунтових, що призведе до ерозії ґрунтів;
  • втрата життєвого середовища флори та фауни, що спричинить їх вимирання або зменшення популяцій;
  • погіршення якості повітря;
  • зростання ризику висихання річок і ставків;
  • зростання ризику виникнення пожеж, особливо в умовах високих температур і браку вологи.

Загалом, за оцінкою Держлісагентства, внаслідок воєнних дій протягом останніх двох років різної шкоди завдано майже 30% усіх лісів України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button