Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Мурал на вулиці Яблунській в Бучі

У Бучі американські художники створили мурали на місці розстрілу цивільних російськими окупантами, повідомляє міська рада. Раніше тут був стихійний меморіал.

Джонні Ешбоу та Трістан Джордж із Лос-Анджелеса розмалювали стіну будівлі Агробудпостачу на вулиці Яблунській 144. Тут навесні 2022 року росіяни розстріляли десятьох цивільних бучанців.

Фото: facebook.com/zosia.kochmar

До створення муралу на місці розстрілів був саморобний меморіал від родичів. На стіні лишалися сліди від куль.


Фото: Олександра Горчинська

Коментуючи новий мурал, продюсерка фільму про розстріли в Бучі «Я звертаюся до нього за іменем» Софія Кочмар закликає суспільство розпочати дискусію про меморіалізацію в Бучі.

«Я вважаю, що консервація місць такими якими вони були в історичний момент, — це теж форма збереження пам’яті, а також, що часом трапляються такі історії в людстві, в які не треба нічого домальовувати, бо вони вже самі по собі історія», — коментує вона.

Ця тема перегукується з скандалом навколо стели на в’їзді до Донецької області, яку група волонтерів відчистила від підписів і наліпок, залишених військовими.

Ці ж американські художники створили на будинку в Бородянці портрет скрипальки, змальований з Єлени, переселенки з Харківщини. Зруйнований росіянами будинок демонтують, тож зображення тимчасове.

Бородянка. Фото: instagram.com/bandit__graffiti

Восени минулого року Джонні Ешбоу та Трістан Джордж намалювали в Україні 14 муралів: в Ірпені, Бучі, Дмитрівці, Харкові та Ізюмі.

Так, у мікрорайоні Склозаводський у Бучі у вересні 2023-го з’явилися два мурали: «Портрет дівчини» та «Питання часу».

Буча. Фото: facebook.com/bucharada.gov.ua
Буча. Фото: facebook.com/bucharada.gov.ua
Мурал у Костянтинівці. Фото: instagram.com/bandit__graffiti

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button