Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Jonas Denil / Unsplash

Ботанічні сади є одним із найкращих засобів охолдження міст і пом’якшення дії теплових хвиль, повідомляє Dezeen із посиланням на Глобальний центр вивчення чистого повітря.

Фахівці центру разом з ученими Університету Суррея дослідили, як різні об’єкти блакитної інфраструктури (водойми) та зеленої інфраструктури (озеленення) знижують температуру в містах світу.

Виявили, що ботсади можуть охолоджувати повітря на п’ять градусів за Цельсієм. Болота та вертикальні сади також дуже ефективні порівняно з парками і газонами.

Дієвість ботанічних садів пояснюють тим, що вони передбачають розмаїття насаджень, густий покрив і водойми — ставки, струмки, фонтани. Таке поєднання забезпечує унікальні механізми охолодження, які зазвичай не зустрічаються у парках.

Фахівці вважають, що містопланувальники можуть відповідним чином покращувати й міські парки, урізноманітнюючи рослинність і додаючи водойми. Ботсади навіч показують, які рослини є стійкими до спеки й сонця, і які дають максимальний затінок у тому чи іншому кліматі.

Наприклад, у регіоні з помірним кліматом найдієвішими будуть заболочені території та парки з деревами з густою кроною. У континентальному кліматі варто придивитися до вертикальних садів і ботсадів. У сухому кліматі значну роль відіграватиме щільність невеликих скверів і водойми. Для регіонів із тропічним кліматом радять зелені дахи, які забезпечують точковий вплив у щільній забудові.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button