Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23498 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне Черкаси / Тетяна Недбайло

Паралімпійська чемпіонка Яна Лебєдєва, що живе у Черкасах і вже 20 років пересувається на кріслі колісному, показала у відеосюжеті Суспільного які труднощі на вулицях міста щодня доводиться долати маломобільним групам населення.

Зокрема, проблеми з пересуванням виникають у місцях з нерівною дорогою, на яких доводиться їхати спиною уперед, з відкритими зливовими каналізаціями вздовж тротуару, у яких можуть застрягати коліщатка, з плиткою, де потрібно постійно припіднімати передні колеса, та на бордюрах, де доводиться буквально «зістрибувати».

Перешкоджають вільному руху на кріслі і не заасфальтовані ділянки доріг, які у дощову погоду перетворюються на багнюку.

Також навіть обладнані у деяких місцях пандуси не завжди досконало виконують свою функцію: наприклад, поруччя часто є лише з однієї сторони замість двох. А в багатьох закладах, магазинах, аптеках, клініках тощо заїзди взагалі відсутні.

Фото: Суспільне Черкаси / Тетяна Недбайло

«Відчуваю легку роздратованість від того, що я не можу це змінити і не можу на це вплинути. На підвищеннях чи пониженнях на тротуарі завжди доводиться просити про допомогу перехожих», – розповідає Яна.

У центрі Черкас для паралімпійської чемпіонки також зустрічаються виклики. Наприклад, часто вона не може припаркувати своє авто у спеціально відведених місцях для людей з інвалідністю. Адже таких паркомісць дуже мало і вони, за словами Яни, займаються водіями без інвалідності.

Героїня сюжету намагалася потрапити і до Черкаської міської ради, але здійснити це їй не вдалося:

«Такий пандус – тільки підтягуватися і все. Він має дуже високий кут нахилу, він має один поручень. Кнопка виклику колись була, її зламали. Тобто звідси викликати когось – ніяк неможливо».

Черкаська міська рада. Фото: Суспільне Черкаси / Тетяна Недбайло

На запитання Суспільного чи очікувати поліпшення інфраструктури в місті голова комітету доступності Черкаської міськради відповіла, що місцева влада збирається створити паспорт безбар’єрності Черкас. У ньому планують вказати соціальні маршрути і найбільш проблемні точки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button