Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всеукраїнська асоціація охорони культурної спадщини (ВАОКС) за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, а також Українського національного комітету ICOMOS оголосила про початок впровадження в Україні «Національної програми підготовки фахівців з реставрації памʼяток культурної спадщини».

В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відповідних кафедр, організація навчання та практики, в тому числі за кордоном, а також заходи з мотивації молодих спеціалістів.

За словами голови ВАОКС Олександра Никоряка у вишах країни відсутні кафедри з підготовки подібних фахівців, а спеціальностям з реставрації виділяють мінімальну кількість навчальних годин, через що в професію приходить невелика кількість молодих спеціалістів-ентузіастів. Зараз в Україні працює лише невелика група фахівців-реставраторів найвищого класу, але їхніх можливостей не вистачає для покриття всіх потреб. Варто зазначити, що для розвʼязання всіх цих питань, зусиль лише держави та громадських організацій недостатньо. Співпраця із соціально-відповідальним бізнесом, який у своїй діяльності зацікавлений у відповідних кадрах, адже інвестує у  відновлення спадщини, може бути ефективною та взаємовигідною.

Програма має на меті консолідувати архітекторів, реставраторів та всіх інших професіоналів в цій галузі, виокремлення реставрації в окрему сферу, підняття її на сучасний світовий рівень, популяризація професії реставратора, навчання та підготовка кадрів.

Програма стартувала з відзначення студентів та видатних українських архітекторів-реставраторів за наукові роботи та реалізовані проєкти у сфері збереження та відновлення обʼєктів культурної спадщини.

Нагороди отримали:

  • Архітектор Юрій Лосицький за Проєкт реставрації та консервації Троїцької надбрамної церкви Києво-Печерської лаври;
  • Архітектор Юрій Дубик за реставрацію Чорної кам’яниці зі створенням експозиції львівських кам’яних архітектурних та скульптурних пам’яток XV-XX ст;
  • Архітектор Наталія Диховична за реставрацію та пристосування Маріїнського палацу у м. Києві;
  • Компанія DOVGIY Family Office за проєкт реставрації та пристосування Дому Новікова на Подолі;
  • Компанія-девелопер А-DEVELOPMENT за реставрацію та пристосування Микільської брами у м. Київ.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button