Чотири кроки для перевірки будівельних закупівель під час відновлення інфраструктури України

Дата публікації: 22.4.2024 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Юрій Ніколов

Редактор сайту “Наші гроші”

Війна принесла нашій країні колосальні руйнування. Російські війська щоденно нищать критичну інфраструктуру, підприємства, житлові будинки – практично все. Але навіть зараз, попри постійні атаки, активно відбувається відбудова понівечених росією об’єктів. Можна з упевненістю прогнозувати, що після війни обсяги відновлювальних робіт зростуть. Безумовно, це шанс отримати будівлі, що відповідатимуть сучасним стандартам енергоефективності та безбар’єрності, які стали обов’язковою умовою відбудови. Але будівельна галузь завжди приваблювала махінаторів та корупціонерів різного штибу.

Тому процеси будівництва, реконструкції, капітальних ремонтів, енергомодернізації потребують особливо пильного контролю з боку громадськості та журналістської спільноти. Особливо зараз, коли у відбудову зруйнованих росією об’єктів вкладаються колосальні кошти.

Кожен етап відбудови країни має бути під наглядом. У цьому матеріалі ми розповімо, як проконтролювати використання бюджетних коштів з самого початку – проведення тендеру на будівельні роботи.

Необхідні інструменти: ноутбук, здоровий глузд, інструкція з виявлення будівельного корупціонера.

Крок 1

  • Відкриваємо сайт Prozorro. У вкладці «Тендери» обираємо бажані опції:
  • Регіон (якщо відслідковуєте, що відбувається у вашій місцевості)
  • Замовник (якщо є підозри у нечистоплотності відомих вам організацій чи бюджетних установ)
  • Очікувана вартість (високий рівень корупціогенності мають «дорогі» закупівлі)

та обов’язкові опції:

  • Код ДК 021:2015 – 45000000-7 (будівельні роботи; щоб створити список всіх тендерів, що стосуються цієї галузі)
  • Статус – завершена.

Список сформовано.

Крок 2

Обираємо закупівлю та прослідковуємо перші ознаки підозрілості:

  • Один учасник
  • Запропонована учасником сума мало відрізняється від очікуваної вартості тендеру

Це ще не вирок, але до такої закупівлі варто придивитися уважніше.

Крок 3

Запасаємось терпінням – зараз нас очікує кропітка робота з перевірки документів.

У розділі «Тендерна пропозиція учасника» (переможця) шукаємо кошторис (саме його, а не договір, адже в останньому прописані здебільшого загальні умови). У випадку незрозуміло підписаних документів – на жаль – доведеться завантажувати і відкривати кожен. Інколи кошторис доводиться запитувати у компанії окремо.

До речі, приховування кошторису – ще один тривожний сигнал!

Крок 4

Отже, омріяний кошторис у 120 сторінок незрозумілих таблиць, загадкових назв та безліччю цифр – перед нами. Шукаємо «Відомість ресурсів витрат підрядника» і ознайомлюємось з переліком будматеріалів. Саме їх часто закуповують за завищеними цінами.

Відшукуємо колонку з цінами матеріалів – вони вказана без ПДВ. Порівнюємо вартість вказаних матеріалів з цінами на аналогічні товари на сайтах інтернет-магазинів (важливо – не агрегаторів, а саме магазинів) або постачальників. Різниця у 20% натякає, що варто придивитися уважніше до цієї закупівлі. Ціна у кошторисі, завищена на 50% у порівнянні з ринковою, — свідчить, що тендер потребує публічної уваги і, можливо, втручання правоохоронних органів.

NB! Серед будматеріалів обирайте порівнювані. Якщо в кошторисі вказані металопластикові вікна, двері, тротуарна плитка, будь-що без конкретних характеристик, порівняти ціни практично неможливо. Звісно, є певна стеля цін і на такі товари, але щоб не схибити, краще порівнювати матеріали з вказаною специфікацією.

Колонка основана на виступі редактора сайту «Наші гроші» Юрія Ніколова під час вебінару «Тренінг з моніторингу закупівель для ГО» для проєкту «Контроль витрат на відновлення». В рамках цього проєкту громадські організації моніторять процес закупівель та відбудови соціальної інфраструктури, що постраждала від війни росії проти України. 

Проєкт реалізують Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Центр економічної стратегії та ГО «Технології прогресу» за підтримки Європейського Союзу.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]