Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація з Facebook Анни Кирій

Архітекторка й засновниця архітектурно-проєктної групи Анна Кирій презентувала проєкт з відбудови найбільшої у Миколаєві школи. Відновлення навчального закладу, зруйнованого внаслідок російського обстрілу, передбачає енергонезалежність, власне джерело води і біофільний дизайн.

Нову будівлю зведуть на базі старої, адже головний корпус ще можна відновити. До війни у школі №48 навчалося 690 дітей, а після відбудови зможе вдвічі більше – 1 326. Щодо безпеки, то будівля матиме укриття з санвузлами, диспетчерською, інженерним приміщенням й інфраструктурою для людей з інвалідністю.

На території закладу, площею 17,5 тисяч квадритних метрів, з’являться три відкриті класи-альтанки з сонячними панелями для проведення майстеркласів на свіжому повітрі, теплиця для вирощування рослин та зони відпочинку для молодших і старших школярів. Також заплановане облаштування теплових насосів і свердловини, що забезпечуватиме заклад водою.

Візуалізація з Facebook Анни Кирій

Серед іншого, на території школи розмістять лабораторії, конференц-зали, майстерні, кілька спортивних майданчиків і два музеї: краєзнавчий та військово-патріотичного виховання. Спортивні майданчики та зону відпочинку зможуть відвідувати не лише учні, а і жителі міста. Згодом біля закладу побудують мікрорайон для людей, які втратили своє житло під час війни.

Візуалізація з Facebook Анни Кирій

Головними пріоритетами команди, яка працювала над проєктом, були енергоефективність, людиноцентричний підхід та ергономічність приміщень. Архітектор Євген Поляков пояснює, що філософія дизайну нового навчального закладу принципово відрізняється від філософії часів радянської окупації, коли школи будували за принципом «ось тобі чотири стіни – іди й працюй».

Тепер для реалізації проєкту необхідно зібрати кошти. Проте завдяки екологічно-аграрній навчальній спеціалізації, яку обрала школа, вже знайшлися українські аграрні компанії, готові співпрацювати. Євген Поляков розповідає:

«Нині ми ведемо переговори з компанією Agrofusion, що зацікавилась перспективою виховання аграріїв уже на етапі отримання середньої освіти. Щодо екологічної освіти, то в майбутньому це стане дуже важливим для нас, бо нині Миколаїв – це місто без води, адже ми досі страждаємо від наслідків підриву дамби. Також через війну маємо лісові пожежі – відбувається винищення лісів Миколаївщини й Херсонщини».

Для пошуку коштів на будівництво Миколаївська міська рада підписала меморандум з американським фондом Sweetanok. В організації впевнені, що в майбутньому школа №48 стане справжнім науковим центром. Адже за словами директорки закладу, учні проводитимуть наукові експерименти в галузі екології й агрономії, займатимуться селекцією та вирощуванням рослин, а також братимуть участь у всеукраїнських і міжнародних проєктах.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button