Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ З

У Києві неподалік станції метро «Святошин» вже понад 30 років працює школа Kyiv International School (KIS). У навчальному закладі, що відкрився в 1992 році, усі предмети викладають англійською, а учням пропонують стандартну американську освітню програму. Вона стала осередком не лише для дітей іноземців, що працюють в Україні, а й для українських школярів, що мріють здобути міжнародну освіту та вступити до омріяних університетів за кордоном.

Особливістю школи є те, що діти навчаються у багатонаціональному середовищі, адже до KIS вступають учні з різних куточків світу. У Kyiv International School особливий акцент роблять на розвитку критичного мислення, пошуку дієвих рішень, лідерству, співпраці, культурній обізнаності та цифровій грамотності.

Кампус Kyiv International School

Повномасштабна війна призупинила роботу школи, проте ненадовго – вже 28 лютого 2022 року школа відновила роботу. Вчителі продовжили проводити уроки та надавати учням необхідну підтримку онлайн. У лютому 2023 року KIS перейшла на змішаний формат навчання, а вже у серпні учні вийшли на повноцінне офлайн-навчання. За час великої війни підвал школи переобладнали на сучасне укриття, у якому є компʼютери, дошки та все необхідне для навчання. У школі також є ментор-психолог, який надає учням необхідну допомогу, а викладачі школи зараз проходять воркшоп з впливу травми на психіку та її проявів у повсякденному житті.

Рейчел Ґірі

Директор Kyiv International School

До повномасштабного вторгнення у Kyiv International School лише 30% учнів були українцями. Велика війна змінила ситуацію і тепер більшість дітей у школі – з України. Відсоток дітей експатріантів (людей з іноземним громадянством, які працюють в іншій країні – ред.) наразі складає близько 10% – це повʼязано з тим, що посольства та великі компанії не дозволяють своїм працівникам перевозити сімʼї в Україну. Попри складну безпекову ситуацію, все більше учнів, як українців, так і іноземців, повертаються на навчання до школи, розповідає директорка школи Рейчел Ґірі.

Які у KIS освітні стандарти?

Усі предмети у Kyiv International School викладають англійською мовою, проте в учнів є можливість додатково вивчати українську, французьку або німецьку мови. Для учнів, які не володіють англійською на достатньому для навчання рівні, існує інтенсивна програма з її вивчення. Вона допомагає школярам швидко опанувати мову та набути навичок у чотирьох напрямках: говоріння, аудіювання, читання та письмо. Завдяки цій програмі учні, що не володіють англійською на достатньому рівні, можуть швидко «влитись» у навчальний процес. Таким чином, рівень англійської не впливає на можливість вступити до KIS.

KIS є частиною Quality Schools International (QSI) – неприбуткової освітньої організації, яка обʼєднує школи для експатріантів по всьому світу. До QSI входять 35 шкіл у 29 країнах світу. У квітні 2022 року QSI та всі школи, що входять до організації, отримали акредитацію своєї шкільної системи від Middle States Association of Colleges and Schools (MSA).

Шкільна програма

Навчання у школі відбувається за програмою QSI, проте учні 11-12 класів можуть обирати додаткові дипломні програми. 

Однією з таких є International Baccalaureate (IB) – вона спрямована на розвиток всебічно освічених та креативних учнів, що вміють критично мислити. Міжнародні дослідження показують, що програма IB є дуже ефективною, порівняно з іншими: учні, що обирають IB, мають вищі показники успішності, а їх навички у різних сферах більш розвинені, ніж в однолітків, що навчаються за іншими програмами. 

Програма ділить предмети на шість груп: мова та література, вивчення іноземних мов, люди та суспільства, природничі науки, математика і мистецтво. Студенти обирають предмети з кожної із шести груп. Окрім цих предметів, існує також додаткова програма DP core. Вона складається з трьох напрямків: теорія знань, написання розширеного есе та творчість, рухливість і громадська активність. 

Студенти можуть подати заявку як на проходження повної програми, так і окремих її курсів. Проте у KIS все ж радять пройти програму повністю та отримати повний диплом IB.

Диплом International Baccalaureate визнають у найкращих університетах та коледжах світу – його сприймають як свідчення хорошої підготовки до навчання у виші.

Окрім, International Baccalaureate у KIS учням також пропонують пройти програму AP Capstone. Ця дипломна програма складається з двох однорічних курсів: AP Seminar and AP Research. Особливістю AP Capstone є те, що у межах програми не викладають звичних нам предметів, а радше дають учням навички проведення досліджень, побудови аргументації, співпраці, письма та презентації.

Під час першого курсу програми, AP Seminar, школярів залучають до міжгалузевих дискусій – учні досліджують наукові та повсякденні проблеми шляхом аналізу різних поглядів. На цьому курсі учні вчаться аналізувати аргументи, порівнювати різні погляди, збирати інформацію з різних джерел, працювати у групі та доносити свої ідеї.

На другому курсі, який має назву AP Research, учням потрібно обрати одну тему та всебічно її дослідити. Школярі самостійно планують та здійснюють дослідження, що триває цілий рік. Завдяки цьому курсу вони вдосконалюють навички, які здобули під час AP Seminar. Наприкінці року учні повинні представити наукову роботу, яку вони захищатимуть з презентацією.

Разом з тим, старшокласники можуть не обирати жодну з цих дипломних програм та навчатись за стандартною програмою школи. У такому випадку вони отримають лише стандартний диплом американської старшої школи. Якщо ж учні мають бажання, вони, окрім основної програми, можуть обирати різноманітні предмети з програми AP. Завдяки тому, що школа стала частиною QSI, вона має доступ аж до 24 предметів за програмою AP Capstone.

Шкільний день у KIS

Учні навчаються з 8:30 до 16:00. В цей час та після уроків доступні також секції з волейболу, футболу, баскетболу, піклболу, скелелазіння, плавання, гончарства, а також клуб творчості та театральна студія. Окрім цього, у KIS є учнівське самоврядування, тож школярі можуть самостійно організовувати різноманітні заходи.

Всупереч переконанню, що в американських школах немає домашніх завдань, у KIS роботу додому задають. У молодших класах домашні завдання займають не більше 15 хвилин на день, але згодом їх кількість збільшується. У середній школі учнів намагаються не перевантажувати, а от у старшій школі домашніх завдань досить багато. Проте у школі розуміють, що  учням часто доводиться прокидатись від нічних тривог, тож дають їм більше часу, щоб наздогнати програму, розповідає директорка Ґірі.

У KIS також є система підтримки для учнів, які не встигають з навчанням. Учні можуть отримати допомогу з навчанням як від своїх однолітків, так і від викладачів. На 180 учнів у школі є 84 працівника, за винятком працівників кухні, тож вчителів вистачає на всіх.

Vyshyvanka Day

Дитячий садочок

Освіта у Kyiv International School розпочинається з двох років. Дошкільна програма передбачена для дітей до пʼяти років та поєднує ігрову діяльність, соціальний розвиток і базові навички.

У дитячому садочку KIS дітей привчають до допитливості, а також розвивають у дошкільнят відчуття впевненості та власної цінності. Таким чином, дітей не перевантажують навчанням, дозволяючи їм гратись та пізнавати світ, паралельно розвиваючи у них готовність до навчання, фізичні та соціальні навички. Завдяки такій системі освіти перехід до початкової школи відбувається плавно, а діти не втрачають цікавості до навчання.

Що є на території школи?

Kyiv International School розташована у зеленій зоні у Святошинському районі – одразу біля школи розташований парк «Святошин». На території школи є футбольне поле зі штучним покриттям, ігровий та баскетбольний майданчики, легкоатлетична бігова доріжка та критий басейн. KIS також може похвалитись актовою залою на 350 місць, фітнес-центром та двома спортивними залами.

Окрім спортивних зручностей, школа пропонує можливості для всебічного розвитку учнів: у KIS є велика бібліотека, обладнана компʼютерами, зручні невеликі класи, класи для занять з інформатики, робототехніки, STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). У школі також є класи для занять з музики, образотворчого мистецтва та студія звукозапису, тож творчі здібності учнів не залишаться поза увагою.

Навчальні класи оснащені всім необхідним, а втамувати голод школярі можуть в їдальні або снек-барі. У KIS подбали і про безпеку: її територію цілодобово охороняють, а вхід можливий лише за перепустками.

На випадок повітряної тривоги у школі є зручне укриття, а потужний генератор забезпечить приміщення електроенергією у випадку відключень.

Життя школи та її спільнота

Окрім навчання та спортивного виховання, учнів KIS заохочують до участі у різноманітних міжкультурних та традиційно українських заходах. Найуспішнішим проєктом школи є International Night – захід, на якому учні та батьки можуть презентувати свою країну та її культурні здобутки. Під час цієї події учасники презентують традиції своєї країни, національні танці та традиційну їжу, а також беруть участь у різноманітних конкурсах. Протягом року також проходять інші події, зокрема Fall Festival, зимові та весняні свята.

International Night 2023

У школі відбуваються регулярні книжкові ярмарки, на яких учні можуть придбати книжкові новинки, а пізнати світ школярі можуть на екскурсіях – під час них учні закріплюють пройдений  матеріал з Science або Cultural Studies.

Які перспективи у випускників?

Випускники Kyiv International School можуть вільно вступати до вищих навчальних закладів США та багатьох інших країн світу. Зокрема, неодноразово випускники KIS вступали до Гарвардського, Оксфордського, Стенфордського та Єльського університетів.

Чому саме Kyiv International School?

Основною перевагою Kyiv International School є відчуття спільноти, розповідає Рейчел Ґірі. Талісманом KIS є козак – у школі навіть є гасло «once a kozak – always a kozak». 

«Звісно, навчання важливе, але у нашій школі ми робимо акцент на розбудові спільноти. Ми навчаємо тих навичок, які допоможуть нашим учням у житті: доброті, співпраці, ефективній комунікації та роботі у групі», – розповідає Рейчел.

Ще однією перевагою школи є наявність сучасного обладнання та багатьох можливостей для розвитку. Проте найбільше людей притягує відчуття радості та наповненості, які панують у школі, переконана директорка. Вона додає, що головною місією школи є дати учням навички та знання, які допоможуть знайти улюблену справу та рухатись до самостійно обраної мети.

Учні KIS обмінюються досвідом з учнями шкіл QSI та інших міжнародних шкіл, відвідують різноманітні міжнародні події та мають доступ до лекцій відомих на світовому рівні людей. Завдяки тому, що освітня програми школи зосереджена на розвитку учнів як особистостей, вони стають справжніми лідерами, готовими до різних життєвих викликів.

А оскільки у школі застосовують міжнародні стандарти навчання та викладають дбайливі кваліфіковані вчителі з США, Канади та Великої Британії, випускники KIS мають змогу вступити до найкращих університетів світу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button