5 порад активісту, як перевірити енергоефективність на об’єктах відбудови

Дата публікації: 8.5.2024 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Вадим Литвин

Голова Асоціації енергоаудиторів України

Металопластикові вікна, обшита пінопластом «панелька», сонячні панелі на балконі або на даху – перше, що спадає на думку при слові «енергоефективність». Насправді енергомодернізація будинку – це дуже складний процес, і зовнішнє утеплення – це лише верхівка айсберга. Суть енергомодернізації прихована в системах регулювання температур, теплоізоляції труб, професійному підборі та монтажі вікон та дверей тощо.

При правильному підході енергомодернізація дозволяє заощадити колосальні кошти на оплату енергоносіїв. Але для цього всі процеси мають бути виконані відповідно до стандартів.

Ось поради, які допоможуть відслідкувати процес енергомодернізації від самого початку робіт або навіть раніше.

Порада 1. Робота з документами

Ознайомтеся з нормативами та стандартами в сфері енергоефективності будівель: ДБНи «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель», «Опалення, вентиляція та кондиціонування», «Теплові мережі», «Природне та штучне освітлення».

Порада 2. Енергоаудит

Перед початком проектування робіт з енергомодернізації варто зробити енергоаудит будівлі. Навіщо це потрібно? По-перше, оцінити поточний стан будівлі – що маємо на старті. По-друге, визначити, чи можна використати вже наявні інженерні комунікації (наприклад, якщо труби опалення в гарному стані, не потрібно витрачати кошти на заміну). По-третє, обрати адекватні заходи для подальшої енергомодернізації.

Порада 3. Прогнозування окупності

У процесі проектування ремонтних робіт варто співставити мету реновації із її вартістю. Якщо будівлею в перспективні користуватимуться довгий час (десятки років), то є сенс обирати найбільш якісні матеріали, навіть якщо процес окупності затягнеться. З часом всі інвестиції виправдають себе. Якщо ж йдеться про більш ефективне використання енергії у модульному містечку чи інших тимчасових спорудах, розрахованих максимум на 2-3 роки, то можна трошки зекономити.

Порада 4. Усебічний контроль

Найбільшої уваги потребує безпосередньо процес енергомодернізації – власне ремонтні роботи. Перевіряти варто практично все.

Якість будматеріалів – чи відповідає вона стандартам, і чи дійсно використовуються матеріали, заявлені в проекті. Не полінуйтеся навіть подивитися пакування будматеріалів у смітнику: бувають випадки, коли будівельники закуповують декілька упаковок якісного матеріалу – для інспектувальників, а решту робіт проводять дешевими, невідповідними матеріалами.

Якість монтажу – чи щільно прилягає до стін утеплювач, чи правильно робиться теплоізоляція вікон та монтаж відливів, наскільки якісно проведена гідроізоляція фундаменту. Тут варто трохи заглибитись у матчастину і ознайомитись з технологічними картами виробників або звернутися до спеціаліста, який знає принципи енергомодернізації.

Порада 5. Перевірка результату

Комплексна енергомодернізація будинку має обов’язково супроводжуватись налаштуванням системи терморегулювання, адже навіть найкращі матеріали та якісне виконання монтажу можуть не «спрацювати», якщо немає регулювання опалення в залежності від зовнішньої температури.

У разі, якщо не вийшло перевірити монтаж у ході робіт, можна вирізати довільно взятий невеликий шматок теплоізоляції (це стосується зовнішнього утеплення) і подивитися на кріплення, прилягання (чи немає «повітряних кишень»). За умови, що все було проведено за правилами, відновити та зафарбувати контрольну ділянку не буде проблематично.

У холодну пору року для перевірки можна використати тепловізор – перевірити найбільші витрати тепла. Тут зазвичай себе можуть проявити неякісні матеріали або монтаж навколо вікон та дверей.

І останній індикатор контролю енергоефективності реконструйованої будівлі – витрати на оплату енергоносіїв. 40% від «немодернізованої» платіжки – це достатній результат, що вищий відсоток – то краще.   

Колонка основана на виступі голови правління Асоціації енергоаудиторів України під час вебінару «Моніторинг відбудови: як перевірити енергоефективність» для проєкту «Контроль витрат на відновлення». В рамках цього проєкту громадські організації моніторять процес закупівель та відбудови соціальної інфраструктури, що постраждала від війни росії проти України. 

    Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button

    Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

    Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

    Відповіді на популярні питання

    З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]