Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Nel Ranoko / Unsplash

Україна зіштовхнулася з дефіцитом цементу, одним із ключових матеріалів для відбудови будинків, мостів і доріг, йдеться у матеріалі The Kyiv Independent.

Бойові дії та окупація росіянами східних територій призвели до закриття заводів із виробництва цементу. Зокрема, за десять років війни Україна втратила три цементні заводи на Донбасі й у Криму.

До того ж, у 2019 році Україна запровадила антидемпінгові обмеження на імпорт цементу з Росії, Білорусі та Молдови після того, як місцеві виробники заявили, що дешевий іноземний цемент підриває їхній бізнес. Через ці заходи ціни на цемент зросли на 35-50% за три роки.

За даними USAID, Україні потрібно щорічно виробляти 15-16 мільйонів тонн цементу протягом трирічного етапу відновлення. Це приблизно на два-три мільйони більше, ніж можуть виробляти ті вісім заводів, що наразі функціонують.

Експерти застерігають від монополізації ринку, 44% якого охоплює наразі Івано-Франківськцемент.

Водночас міжнародна компанія CRH, яка зараз оперує трьома заводами на Хмельниччині, Одещині та Львівщині, хоче купити у Dyckerhoff ще два заводи, розташовані на Рівненщині та Миколаївщині.

З п’ятьма заводами CRH охопить 46% цементного ринку. Це дозволить збільшити виробництво до 15 мільйонів тонн.

Однак за такої ситуації монополісти можуть підвищувати ціни, що, відповідно, вплине на вартість будівництва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button