Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 326 днів. За цей час ми опублікували 23821 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація: WhiteMAD 

Міська рада Варшави презентувала проєкти реконструкції трьох площ у центрі міста: Театральної, Банкової та Залізних Воріт. Простори, де зараз домінують бетон, асфальт і автомобільний рух, хочуть перетворити на зелені оази з пріоритетом для пішоходів і велосипедистів. Також на локаціях облаштують шляхи громадського транспорту – автобусів і трамваїв.

Нові функціональні та просторові концепції були розроблені після проведення консультацій з громадськістю. Вони проходили у формі воркшопів, де жителі міста й експерти займалися спільним проєктуванням. Реалізовуватимуть реконструкцію щонайменше декілька років.

Таким чином столиця прагне покращити благоустрій площ і зробити їх зручними місцями для зустрічей, прогулянок, відпочинку та організації культурних заходів. Це рішення є ще одним кроком міста до реалізації проєкту «Новий центр Варшави».

Головна ідея ініціативи полягає в облаштуванні якомога більшої кількості зелених насаджень та створенні просторів для пішоходів і велосипедистів. Таким чином міська влада прагне впровадити рішення для подолання сучасної кліматичної кризи та просувати нову модель міської мобільності.

Театральна площа

Нова концепція Театральної площі пропонує створення двох зелених зон з органічними формами на східній та західній сторонах. Між ними, безпосередньо перед головним входом до Великого театру, планують облаштувати круглий фонтан під назвою «театр води».

Фото: WhiteMAD 
Візуалізація: WhiteMAD 

За допомогою каналів він з’єднуватиметься з двома меншими ставками, розташованими в бічних зелених насадженнях. Це має створити привабливу ігрову зону для дітей та місце для відпочинку дорослих серед дерев, кущів і квітів.

Фото: WhiteMAD 
Візуалізація: WhiteMAD 

Також у планах передбачене створення підземного паркінгу в західній частині площі.

Банкова площа

Новий вигляд місцевості матиме відсилки до довоєнних часів. Замість паркінгу біля пам’ятника Юліушу Словацькому облаштують простір з новим водним об’єктом. А на західному боці, вздовж фасадів монументальних історичних будівель, з’являться пішохідна зона і черговий сквер.

Фото: WhiteMAD 
Візуалізація: WhiteMAD 

Майже на всій площі висадять дерева та іншу зелень. Також планується реконструкція проїжджої частини, трамвайних колій і перенесення зупинок.

Фото: WhiteMAD 
Візуалізація: WhiteMAD 

Площа Залізних Воріт

Автори проєкту хочуть полегшити доступ до площі, зробивши пішохідний перехід до Саксонського саду. Цю територію також озеленять. Також концепція передбачає відкриття фасаду Палацу Любомирських.

Фото: WhiteMAD 
Візуалізація: WhiteMAD 
Фото: WhiteMAD 
Візуалізація: WhiteMAD 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button