Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 78 днів. За цей час ми опублікували 24601 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Чернівецька міська рада

Адміністративну будівлю в Чернівцях переобладнали під гуртожиток для переселенців.

У межах проєкту вартістю 1,5 мільйона євро, які надав Євросоюз, також відремонтували поліклініку. Реалізував проєкт НЕФКО.

У гуртожитку — 16 квартир, в яких можуть розміститися приблизно 50 людей. Поліклініка щодня обслуговує в середньому 310 пацієнтів — як переселенців, так і чернівчан.

«На початку війни в Чернівцях було офіційно зареєстровано понад 60 тисяч переселенців. Розмістити всіх було важко, і, оскільки всі орендовані квартири та готелі були зайняті, багато хто був змушений мешкати в наших дитячих садках, школах і релігійних установах», — пояснює міський голова Роман Клічук.

У гуртожитку встановили нові вікна та двері, відремонтували дах, зовнішні стіни та систему водовідведення, інженерні мережі та тепловий насос, модернізували систему опалення, утеплили фасад та горище, провели внутрішній ремонт та облаштували територію.

Світлана із Красногорівки Донецької області вирішила виїхати саме з початком повномасштабного вторгнення, хоча її місто було в центрі бойових дій ще 2014 року. Вона евакуювалася до Чернівців із двома дітьми та батьками. Спершу родині довелося жити у шкільному спортзалі та дитсадку.

«Ми добре адаптувалися, і тепер почуваємося тут як удома. Мій батько спершу наче задихався від іншого повітря тут, а діти і я нормально перенесли переїзд. Я зараз в пошуках роботи, ходжу на курси кондитерів», — розповідає жінка.

«Квартира просто дивовижна, нам дуже подобається. Я дуже рада. Також чудово мати кухню, що для мене найголовніше», — коментує вона.

Тетяна — мама шістьох дітей зі Слов’янська, яка вже вдруге лишає дім через війну.

«Мені нелегко далося рішення виїжджати, але, коли вибухи стали настільки сильними, що земля під нашим будинком дрижала від вибухових хвиль, наче це був землетрус, стало страшно. Ми виїхали в березні 2022 року, взявши лише шкільні рюкзаки дітей та дві великі сумки, які ніс мій старший син», — розповідає Тетяна.

Чернівці родині сподобалися відразу, вразила архітектура та мозаїки на фасадах. Повертатися до Слов’янська вже не хочуть.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button