Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 346 днів. За цей час ми опублікували 23956 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КЕКЦ

Рівень ґрунтових вод не дозволяє будувати Національне військове меморіальне кладовище на обраному урядом місці, заявляють у Київському еколого-культурному центрі.

Кладовище планують побудувати під Києвом на території Гатненської громади — впритул до сіл Мархалівка та Іванковичі.

Запевняють, що незалежна геологічна експертиза виявила, що у восьми з десяти свердловин рівень ґрунтових вод не доходив двох метрів від поверхні. В окремих свердловинах вода була вже у 80 сантиметрах від поверхні.

Восени минулого року, запевняють у КЕКЦ, зроблена на державне замовлення експертиза рівня ґрунтових вод дійшла подібних висновків. Тоді пробурили 60 свердловин, у 33 з яких рівень вод виявився зависоким, тож ці ділянки визнали «підтопленими» та «потенційно підтопленими».

Відповідно до державних санітарних правил і норм, у таких місцях заборонено здійснювати поховання.

У КЕКЦ додають, що вирубування лісу на місці майбутнього меморіалу біля Гатного ще підніме рівень ґрунтових вод.

Фото: КЕКЦ

У державній установі «Національне військове меморіальне кладовище» раніше запевняли, що вода, яку споживають мешканців навколишніх сіл, не стане брудною.

«Відступ від житлових забудов коливається від 300 метрів до 600 метрів, а подекуди — до одного кілометра. Отже, вода не забрудниться. Те саме стосується диму від крематорію, який розмістять на відстані в 700 метрів від житлової забудови», — запевняв заступник директора установи Ярослав Старущенко.

Уряд протягом трьох років не міг визначитися з місцем будівництва військового меморіалу, розглядали сім локацій. Зрештою зупинилися на ділянці біля Гатного. Мешканці навколишніх сіл виходили на протести, вимагаючи знайти іншу ділянку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button