Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 328 днів. За цей час ми опублікували 23832 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Mufid Majnun / Unsplash

Нестача робітників на будівельних майданчиках сягає 30-40%, повідомляє Forbes.

74% компаній в Україні відчувають дефіцит кадрів, йдеться у дослідженні ринку праці, проведеному Європейською асоціацією бізнесу. Восени минулого року цей показник був на рівні 55%.

За два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4%, за даними Конфедерації роботодавців України.

«На ринку первинної нерухомості окремі компанії в певний момент втратили до половини персоналу», — розповідає голова правління Української асоціації девелоперів Євген Фаворов.

Керівники будівельних компаній говорять про залучення мігрантів. Так, івано-франківська Blago Development очікує на приїзд приблизно 50 працівників з-за кордону у червні. Зараз у компанії 35 проєктів. Забудовник потребує мулярів, бетонярів та помічників мулярів і бетонярів.

Будівельна компанія 7CI Group розглядає можливість залучення трудових мігрантів з Молдови, Узбекистана та Азербайджана.

Від початку великої війни агенція міжнародного рекрутингу WorkMasters привезла в Україну близько 100 робітників із різних країн. Вони працюють у будівельній галузі та логістиці, сільському господарстві та виробництві, у сфері обслуговування та медицині. Це трудові мігранти.

Переважно це трудові мігранти із Пакистану, Непалу, Індії, Бангладеш, Філіппін, країн Африки. Зараз у WorkMasters є запити ще від 10 компаній на пошук 130 працівників.

Зарплати для іноземців — різноробочих, авторемонтників, електрозварювальників, мулярів, вантажників, паркувальників — стартують від 450 доларів на місяць, для досвідчених мулярів — від 650 доларів. Українські спеціалісти з таким навичками отримують від 900 доларів.

Оформлення та прибуття робітників з-за кордону триває від одного до двох місяців. Роботодавцю треба подбати про офіційне працевлаштування, тривалість контракту — від шести місяців до двох років. Житло є обовʼязковим. Дозвіл на один рік на одну людину коштує трохи більш як 15 тисяч гривень, дозвіл на два роки на одну людину — приблизно 25 тисяч. Навіть з урахуванням витрат праця іноземних працівників залишається на 10–20% дешевшою.

Залучення іноземних працівників має переваги, адже їх не мобілізують. Так, інженерно-будівельна компанія Rauta втратила дві з половиною бригади працівників через мобілізацію.

Таке вже практикує Румунія

Дефіцит робочої сили компенсує за допомогою трудових мігрантів Румунія. Після вступу країни до Євросоюзу у 2007 році мільони румунів виїхали на захід. Рекрутингові агенції масово привозять тисячі працівників — здебільшого із Непалу, Шри-Ланки та інших країн цього регіону.

Мігранти звідти можуть заробляти вп’ятеро-увосьмеро більше, ніж на батьківщині, а румунські роботодавці, своєю чергою, отримують дешевшу робочу силу. Так, майже всі кур’єри сервісів доставки їжі в Бухаресті, — мігранти з Азії, оскільки місцеві рідко погоджуються на таку важку та малооплачувану роботу.

Умови для мігрантів, однак, можуть значно різнитися: одні роботодавці підшукують житло та платять достатньо, щоб працівник міг платити за оренду, інші ж надають койку у приміщенні на кількадесят людей.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button