Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 65 днів. За цей час ми опублікували 24558 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Для реалізації проєкту архітектурної трансформації радянських шкіл обрали перший навчальний заклад – в селі у Київській області. Роботи розпочнуться протягом року. Профінансує відбудову та модернізацію пошкодженої через воєнні дії школи Бельгія.

З початку повномасштабної війни кожна сьома школа в Україні отримала пошкодження. Однак більшість навчальних закладів у країні збудовані за типовими радянськими проєктами, а тому для їхнього відновлення можна впроваджувати типові концепції.

Щоб розпочати системні зміни, урбан-бюро Big City Lab об’єдналося з литовською громадською організацією Rebuild the Wonderful, яка вже має досвід трансформації радянських шкіл. У співпраці з Мінцифрою та Міносвітою команда презентувала проєкт зі створення нових українських шкіл, про який «Хмарочос» детально розповідав раніше.

Освітній заклад на Київщині стане першим з п’яти пілотних проєктів. Вхід у будівлю зроблять прозорим і доповнять зонами відпочинку та пандусами. У новій прибудові, зробленій зі скляних і сталевих матеріалів, розмістять залу для проведення заходів, об’єднавши її з подвір’ям у єдиний простір.

Редизайн внутрішнього подвір’я покращить відчуття єдності місцевої громади та комунікацію з нею освітян.

У коридорах всередині будівлі учні зможуть відпочивати, спілкуватися і навчатися за столами, у які трансформують підвіконня. А за допомогою скляних дверей діти отримають змогу спостерігати що відбувається у класах під час уроків та краще взаємодіяти на перервах.

Кожен клас початкової школи матиме свою приватну терасу, оточену живоплотом – огорожею з густих зелених насаджень. Так школярі зможуть проводити уроки чи відпочивати під час перерв на свіжому повітрі.

Нова концепція з гаслом «штампована архітектура штампує мислення», за якою пропонують трансформувати заклади освіти, передбачає безпечні укриття, простори для спілкування, сучасний дизайн, впровадження енергоефективних та інклюзивних рішень. Головна ідея полягає в тому, щоб діти не лише вивчали шкільну програму, а й навчалися комунікувати один з одним, покращувати взаємодію у колективі, формувати особисті кордони та досліджувати навколишній світ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button