Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 340 днів. За цей час ми опублікували 23901 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Будівництво історико-археологічного парку «Новий Херсонес». Джерело фото: crimea.ria.ru

У тимчасово окупованому Криму росіяни повністю знищили автентичну пам’ятку світового значення Херсонес Таврійський. Про це повідомила старша наукова співробітниця Інститут археології НАН України Евеліна Кравченко на ІІІ Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи. Зокрема, на місці стародавнього міста спорудили новий музейний комплекс.

Будівництво історико-археологічного парку «Новий Херсонес». Фото: Спілка археологів України

Велику частину археологічних знахідок вивезли до російських музеїв, як пише «УП.Життя». Серед них фрески, посуд, предмети побуту та ікони.

Атефакти, вивезені до російських музеїв. Фото: Евеліна Кравченко

У 2015-2016 роках забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки Херсонесу Таврійського: башти, стіни й колони. Згодом на місці залишків некрополя спорудили історико-археологічний парк «Новий Херсонес». Зокрема, на місці стародавньої цитаделі звели амфітеатр, що створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду.

Новий амфітеатр. Фото: Евеліна Кравченко

«Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому розпочали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами. Якимось чином вони розкопали там давнє джерело, тому все залило», – розповіла про ще один злочин росіян Евеліна Кравченко.

Археологічний парк у псевдоісторичному стилі повинні відкрити вже у липні, як повідомляють кримські ЗМІ. Раніше Спілка археологів України розповідала, що зовнішній вигляд будівель комплексу «Новий Херсонес» відповідає загальній імперській концепції: псевдовізантійська стилістика в «новому» прочитанні, з використанням «сучасних» технологій і матеріалів.

Історико-археологічний парк «Новий Херсонес». Фото: Евеліна Кравченко

Проєкт курує Патріарша ради з культури РПЦ, а роботи проводилися за фінансової та організаційної підтримки російського фонду «Моя історія» на замовлення президента рф, як стверджує Спілка археологів. Також будівництво амфітеатру здійснювалося підлеглими Військово-будівельного комплексу Міноборони росії. А на місці городища росіяни поставили Собор святого Володимира, що підпорядковується Московському патріархату й освячений ним.

Будівництво історико-археологічного парку «Новий Херсонес». Фото: Спілка археологів України

Згідно з концепцією російської влади, як зазначає «Радіо Свобода», історико-археологічний парк включатиме три музеї: античності, Криму і християнства, а також археологічний центр, школу мистецтв «Корсунь», філію «Артека», ландшафтний парк і квартал-реконструкцію з музеєфікованими розкопками, сувенірними крамницями та кафе.

Херсонес Таврійський – унікальна історична пам’ятка античної доби. Давнє місто збудоване за системою поздовжніх і поперечних вулиць, які перетинаються під прямим кутом, утворюючи квартали. Це єдина пам’ятка в Криму, яка має світове значення. Херсонес був класичним грецьким полісом з демократичною системою управління. Місто-держава приваблювало мислителів, науковців і дослідників. Херсонес займав важливі торговельні позиції на Чорному морі.

Херсонес Таврійський до російської окупації Криму. Фото: Efrem Lukatsky / AP

Також на форумі представник експертної мережі Кримської платформи Андрій Луцик зазначив, що російські археологи проводять розкопки на окупованих територіях та публікують статті в міжнародних журналах, де вказують про знахідки археологічних цінностей нібито на території росії, представляючи вкрадені українські пам’ятки.

Раніше «Хмарочос» розповідав як росіяни знесли модерністський санаторій у Криму.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button