Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 340 днів. За цей час ми опублікували 23902 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Hert Niks / Unsplash

Від першого липня чимало робітників у Греції муситимуть працювати довше. Хоча 40-годинний робочий тиждень досі офіційно закріплений у трудовому законодавстві, роботодавцям дозволили зобов’язувати працівників працювати додаткові дві години на день, повідомляє DW.

Після 15 років рецесії та трьох пакетів фінансової допомоги, наданих ЄС за жорстких умов, грецький уряд вирішив вдатися до збільшення робочих годин.

Із липня працівники у приватних секторах промисловості, торгівлі, сільського господарства та частково сфери обслуговування, а також приватні бізнеси, що функціонують цілодобово, працюватимуть 48 годин на тиждень, якщо роботодавці вважатимуть за потрібне. За шостий день має виплачуватися надбавка у розмірі 40% денного заробітку.

Теоретично робітники мають погоджуватися на довші години добровільно. Але на практиці на багатьох підприємствах їх змушують працювати понаднормово без компенсації.

«Цей законопроєкт назавжди знищить п’ятиденний робочий тиждень, — вважає професор Аріс Казарос, фахівець із трудового права. — Коли справа доходить до особистих переговорів, роботодавець має абсолютно всі козирі й може диктувати практично будь-які умови, за винятком мінімальних прав, передбачених трудовим законодавством».

При цьому контроль за дотриманням умов праці явно не в пріоритеті консервативного уряду Кіріакоса Міцотакіса.

Навіть перед запровадженням шестиденного тижня греки, за даними Євростату, працюють довше, ніж інші робітники в Євросоюзі: у середньому 41 годину на тиждень.

Водночас плата, яку вони за це отримують, вважається низькою за європейськими стандартами. Мінімальна зарплатня становить 830 євро, і Греція за цим показником посідає 15-те місце серед країн ЄС. А за купівельною спроможністю греки — другі з кінця.

На ринку праці у Греції спостерігається дефіцит кваліфікованої робочої сили. Новий закон означає, що праця стане для роботодавців дешевшою, і вони не будуть мотивовані наймати більше робітників.

На додачу, зауважує Казарос, довші години підвищують ризики на промисловому виробництві. Торік під час робочих інцидентів загинуло 179 працівників — на противагу 104 у попередньому році.

Радше за все, маючи низькі зарплати та шестиденний тиждень удома, греки їхатимуть працювати за кордон. Так, усе менше людей погоджуються працювати в туризмі, порівнюючи умови праці у цьому секторі з рабовласництвом. Зараз сезонні працівники на популярних островах, таких як Міконос і Санторіні, працюють сім днів на тиждень — без вихідних. Нерідко такі працівники ділять кімнату з десятьма іншими.

Це відбувається на тлі протилежного тренду в європейських країнах, де профспілки борються за запровадження 35-годинного робочого дня, або чотириденного тижня зі збереженням тієї ж зарплатні. Натомість компанії закликають наймати більше робітників. Дослідження свідчать, що така модель підвищує продуктивність і бажання працювати.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button