Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 344 днів. За цей час ми опублікували 23946 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Akanda Kilicarslan / Unsplash

Науковці Барселонського інституту глобального здоров’я (ISGlobal) створили інтерактивну карту з температурним прогнозом і відповідним ризиком смертей, пов’язаних із перегріванням чи переохолодженням.

Карта Forecaster.health охоплює 580 регіонів у 31 країні Європи. Дані по Україні поки відсутні, але, нагадаємо, цього тижня очікується сильна спека. Втім, розробники планують поступово додавати нові країни.

Станом на перше липня «екстремальний» рівень попередження є для півдня Румунії та півночі Болгарії (з епіцентром у Бухаресті, де від початку літа тримається 35-градусна спека), для Греції, а також для півдня Італії.

Карта ризиків пов’язаних із високою температурою смертей

З високими або низькими температурами пов’язують понад п’ять мільйонів передчасних смертей на рік, зокрема понад 300 тисяч у самій лише Західній Європі. Через зміни клімату літо стає спекотнішим із року в рік.

Карта дозволяє побачити ризики для окремих категорій населення: наприклад, окремо чоловіків і жінок, людей різного віку. Так, застосувавши фільтр «віком від 85 років», бачимо, наскільки сильно зростає небезпека.

Карта ризиків для групи «85 років і старше»

Розробники зазначають, що попередні температурні попередження не враховували вразливість різних вікових і гендернх груп. Наприклад, жінки легше переносять спеку, ніж чоловіки, а ризик померти від переохолодження чи перегрівання зростає з віком. Нова карта зміщує акцент із метеорології до епідеміології. Проєкт використовує базу даних причин смертності та прогнози погоди.

Карта температури

Надалі до карти планують додати попередження про небезпеку через забруднення повітря, а також деталізувати ризики серцевосудинних та респіраторних хвороб.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button