Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 345 днів. За цей час ми опублікували 23956 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Інфографіка: Світовий банк

Світовий банк включив Україну до категорії країн з доходами вищими за середні. Згідно з дослідженням, у 2023 році валовий національний дохід (ВНД) на одного українця становив 5 070 доларів. Водночас у 2022 році цей показник був меншим – 4270 доларів.

Рейтинг України підвищився внаслідок економічного зростання у 2023 році. Адже після падіння на 28,8% у 2022 через початок повномасштабної війни, наступного року реальний ВВП країни збільшився на 5,3%. Однак ще однією причиною потрапляння України до нового переліку стало скорочення чисельності населення, яке зменшилося на понад 15% після повномасштабного вторгнення.

Ці фактори також посилило зростання цін на товари вітчизняного виробництва та послуги всередині країни, що спричинило значне збільшення номінального ВНД на душу населення – на 18,5%. Економічному зростанню сприяла і будівельна активність, що відображає збільшення спрямованих на відновлення країни інвестиційних витрат.

Натомість Росія, за підсумками 2023 року, перейшла з категорії доходу вище середнього до групи країн з високим рівнем доходу. На економічну активність РФ вплинуло значне зростання військової діяльності, а також відновлення торгівлі, фінансового сектора та будівництва.

Загалом, Світовий банк поділяє економіки світу на чотири групи доходу: низький, нижчий середнього, вищий середнього та високий. Класифікації оновлюються щороку першого липня та формуються на основі ВНД на душу населення за попередній календарний рік.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button